Afgelopen zondag kwamen een fietser en een automobilist in botsing op deze in Veghel beruchte kruising.
Afgelopen zondag kwamen een fietser en een automobilist in botsing op deze in Veghel beruchte kruising. Foto:

Is de oversteekplaats bij de Gasthuisstraat veilig genoeg? Gemeente zegt van wel: ‘Qua ongevallen valt deze locatie niet op’

Algemeen 1.799 keer gelezen

VEGHEL | Twee ongelukken in vijf dagen en ontevreden buurtbewoners die zich zorgen maken. De fietsoversteekplaats bij de Gasthuisstraat houdt de gemoederen bezig. Fietsers en voetgangers hebben daar voorrang, maar in de praktijk wordt dat nog wel eens over het hoofd gezien. De gemeente vindt de commotie wat overtrokken: “Kijkend naar de geregistreerde ongevallen dan valt deze locatie niet op. Van 2015 tot en met 2019 vonden op de fietsoversteek geen geregistreerde ongevallen met letsel of dodelijke afloop plaats”, aldus de gemeente. 

In 2012 trokken buurtbewoners voor het eerst aan de bel. De gemeente laat weten dat de locatie niet opvalt, toch lijkt dat iets anders te liggen. Mensen die er fietsen of (hard)lopen weten dat het een gevaarlijk kruispunt is. Afgelopen weekend ging het twee keer mis. Doordat er een waterleiding was gesprongen, werden de voorrangsborden weggehaald. De gemeente laat weten dat het de verantwoordelijkheid van BrabantWater is om de borden terug te plaatsen. “Zij plaatsen de verwijderde borden terug als de werkzaamheden zijn afgerond”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Verkeersveiligheidsanalyse
Sommige buurtbewoners vinden de oversteekplaats sowieso een gevaarlijk punt. Volgens de woordvoerder van de gemeente zijn er door de jaren heen wel maatregelen getroffen. “In 2013 hebben we een verkeersveiligheidsanalyse laten doen naar de fietsoversteek op de Gasthuisstraat. Aanleiding waren klachten over de verkeersveiligheid van de fietsoversteek. Ook vonden er (geregistreerde) ongevallen plaats. We hebben opdracht verleend om de problematiek op de fietsoversteek te onderzoeken op basis van gedragsobservaties en locatieonderzoek.”
Naar aanleiding van dit onderzoek inclusief de aanbevelingen heeft de gemeente de volgende maatregelen getroffen. Een woordvoerder somt op: “Zichtbaarheid van de fietsoversteek is vergroot door het plateau meer bol te straten. Daardoor zijn ook de haaientanden op de rijbaan voor de fietsoversteek beter zichtbaar gemaakt. Verlagen van de snelheid van de auto’s nemen we mee bij herinrichting van de Gasthuisstraat. De bebording ter verbetering van de attentie van overstekende fietsers is aangepast. De zebra op het plateau is verwijderd. De zebra leidde de aandacht op de fietsoversteek te veel af. Er zijn extra lichtmasten geplaatst. Er zijn midden geleiders in het fietspad aangebracht.”

Gevaarlijk
Buurtbewoners en Veghelaren die vaak gebruik maken van het fietspad lijken het er niet mee eens te zijn. Zo reageert Marianne Jan van der Zee na het tweede ongeluk op Facebook: “In 2016 al meteen aangegeven bij de gemeente dat het een levensgevaarlijke kruising is. Ik moest er dagelijks s’ ochtends en s’ avonds overheen. Vooral met lamplicht is het nog gevaarlijker omdat je de lichten van de tegenliggers door de verhoogde drempels recht in je gezicht krijgt. Sommige fietsers rijden zonder licht, dan kun je wachten op ongelukken. Dus gemeente doe er iets aan, voordat er een dodelijk ongeval plaatsvindt.” Christel Oomen van Tiel vult aan: “Gemeente Meierijstad willen jullie op deze situatie een aanpassing doen. Een stopbord of hogere drempel, nu is het echt een gevaarlijk stuk.” 

Lagere snelheid
De gemeente laat weten niet direct van plan te zijn om opnieuw naar de verkeerssituatie te kijken. Wel wordt de rijbaan versmald. “We zijn nog voornemens om de fietssuggestiestroken in de route Middegaal, Gasthuisstraat, Stationsstraat en Wilgenstraat te verbreden en de rijbaan te versmallen. Wij verwachten dat het verbreden van de fietsstroken en het versmallen van de rijbaan bijdraagt aan een lagere snelheid van het autoverkeer. We willen deze maatregelen treffen als we werk-met-werk kunnen maken met wegonderhoud en/of riolering”, besluit een woordvoerder van de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant