Klusjesmannen Frans, Eric en Ad. Bestuurslid Ad Nijssen (met een blaadje in zijn hand) kijkt toe.
Klusjesmannen Frans, Eric en Ad. Bestuurslid Ad Nijssen (met een blaadje in zijn hand) kijkt toe.

Honderd zonnepanelen op dak PieterBrueghelHuis: ‘De droom is een groen gebouw’

Algemeen 461 keer gelezen

VEGHEL | Nog voor het Paasweekend moeten er honderd zonnepanelen op het dak van het PieterBrueghelHuis worden geïnstalleerd. Deze zonnepanelen moeten jaarlijks iets meer dan 30.000 KWh opbrengen. “Daarmee zijn we voor een heel eind zelfvoorzienend. Het is een mooie stap naar een duurzaam PieterBrueghelHuis. De droom is een groen gebouw”, aldus bestuurslid Ad Nijssen.

De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Namens het PieterBrueghelHuis zijn Ad, Frans, Eric en Wim er momenteel bijna dag en nacht mee bezig. Nijssen is blij met de inzet van het viertal. “Deze mannen zijn vrijwilligers van het eerste uur. Alle klussen pakken zij op. Of het nu gaat om bouwwerkzaamheden of elektra: Ad, Frans, Eric en Wim lossen het op”, lacht hij.

Elektriciteit
Binnen het PieterBrueghelHuis vonden ze het tijd worden om eens te onderzoeken of het duurzamer kan, Nijssen legt uit: “Qua energie gaat er heel veel verloren in dit gebouw, met name elektra en gas. Qua energie gaat er heel veel verloren in dit gebouw, met name elektra en gas. Water iets minder. We hebben samen besloten om ons eerst te focussen op elektriciteit.” Het verbruik moest worden teruggedrongen. Nijssen vervolgt: “We hebben het hele gebouw voorzien van ledverlichting en zijn van drie ketels teruggegaan naar twee. Daardoor is het gasverbruik verminderd. Overal zit dubbelglas en waar dat niet kan, zijn er voorzetramen geplaatst.”

Onbetaalbaar
Het is voor het PieterBrueghelHuis onbetaalbaar om zelf honderd zonnepanelen te plaatsen. Volgens Nijssen kost dat al gauw zo’n dikke 30.000 euro. Daarom is hij content dat ze mee kunnen liften met Vanderlande. “Anders was dit hele feest niet doorgegaan. Vanderlande maakt het mogelijk voor ons om in april al de 100 zonnepanelen te plaatsen. Door de zonnepanelen voor te financieren, voor een deel te schenken en een aantrekkelijke terugbetalingsregeling aan te bieden maken zij dit initiatief mogelijk. Kort samengevat betaalt Vanderlande de helft en moeten wij binnen vijf jaar de andere helft terugbetalen aan het Veghelse bedrijf.”


Ad Nijssen.

Het PieterBrueghelHuis wil dat voor elkaar boksen via een crowdfundingactie. “Er is al een bedrag ingezameld onder andere door de Rabo Clubsupportacties. We willen door de crowdfundingsactie het resterende bedrag bijeenhalen. Zowel particulieren als bedrijven kunnen ons duurzame project sponsoren”, vertelt Nijssen. Het PieterBrueghelHuis hoopt met de zonnepanelen op een structurele verlaging van de vaste lasten.

Derde coronagolf
Ondanks dat we in een derde coronagolf zijn beland, is het PieterBrueghelHuis open. Alles met het grote doel in het achterhoofd: mensen een fijne tijd geven. Nijssen: “We houden ons uiteraard aan de maatregelen. De deuren staan dan ook niet onbeperkt open. Mensen bellen naar hier om te vragen of ze welkom zijn om bijvoorbeeld te biljarten, te schilderen of te klussen. Een gastvrouw van het PieterBrueghelHuis neemt de telefoon op en kijkt of er ruimte is. Het mag niet te druk worden.” Karin Cornelissen, coördinator van het PieterBrueghelHuis, vult aan: “Het programma is verspreid over de hele week. Het kan zijn dat een activiteit op een bepaald dagdeel vol zit. Daarom is het wijs om even te bellen naar: 0413 - 395 280.”


Klusjesmannen Frans, Eric en Ad. Bestuurslid Ad Nijssen (met een blaadje in zijn hand) kijkt toe.

‘Heftige tijd’
Vrijwel alle activiteiten gaan, zij in het in kleinere groepen, ‘gewoon’ door. Alleen de bijeenkomst voor dementerenden ligt tijdelijk stil. Daar is de animo te groot voor. Het PieterBrueghelHuis wil geen onderscheid maken door sommige mensen wel te laten komen en andere niet. “Het is een heftige tijd. We zijn blij dat we voor een stukje open kunnen. De gebruikers missen het PieterBrueghelHuis wanneer het dicht is. Mensen zijn op zoek naar aandacht, ontspanning en ontmoeting. Geluk ervaar je samen met anderen en dat vinden ze hier”, besluit Nijssen.

Doneren
Eén zonnepaneel kost ongeveer 300 euro. In totaal kost het project dus zo’n 30.000 euro. PieterBrueghelHuis wil 15.000 euro ophalen. De andere helft wordt gesponsord door Vanderlande.
Meer informatie of doneren voor de Crowdfundingsactie zonnepanelen PieterBrueghelHuis kan HIER.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant