Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Van links naar rechts: Henk vd Oetelaar, Jurgen Swinkels en Erwin Janssen.
Van links naar rechts: Henk vd Oetelaar, Jurgen Swinkels en Erwin Janssen.

Kruis ter nagedachtenis aan Tommy Newman: ‘The Dutch still understand why our boys gave their lives’

  •   keer gelezen

ZIJTAART/EERDE | Al sinds 3 mei 1997 hangt op de Logtenburg in Zijtaart een kruis tegen een eik. Het kruis is destijds ontworpen en gemaakt door Louis Kleijne uit Sint-Oedenrode. In het bijzijn van Doris Newman, de weduwe van Britse Lance Sergeant Tommy Newman, is het kruis opgehangen om haar man te herdenken.

Op 25 september 1944, tijdens operatie Market Garden, is op de Koevering de Sherman tank van Sergeant Newman uitgeschakeld, waarbij hij en zijn bemanning Huggins en Hollis omkwamen. De locatie bevindt zich ter hoogte van de Logtenburg/Veghelseweg (waar nu de A50 ligt), op de grens van Sint-Oedenrode, Eerde en Zijtaart.


Toen Doris Newman in 1997 het kruis ophing, was dit de eerste keer dat ze op de plek was waar haar man was gesneuveld.


De Duitsers hadden op deze plek de Hell’s Highway doorbroken om daarmee de aanvoer van manschappen en voorraden te blokkeren die hard nodig waren meer noordelijk om in het bijzonder de troepen bij Arnhem te bereiken. De eenheid van Sergeant Newman, 44 Royal Tank Regiment, was toegevoegd aan troepen van de 101ste Airborne Divisie om samen de doorbraak van de Duitsers ongedaan te maken. Op 25 september reed tankcommandant Newman door het licht beboste gebied en terwijl hij de Duitsers naderde, zag hij in de verte een Duitse Jagdpanther. Hij loste direct een schot maar het projectiel ketste af op het schuine pantser van de Duitser. De Jagdpanther vuurde meteen terug en raakte de tank van Newman. Hij probeerde nog terug te rijden om dekking te zoeken, maar kreeg toen een voltreffer en de hele bemanning was op slag dood. De tank brandde nog uren….
De bemanning werd naast de Logtenburg begraven. In 1946 zijn ze overgebracht naar het Britse oorlogskerkhof in Uden.


Tommy Newman.

Toen Doris Newman in 1997 het kruis ophing, was dit de eerste keer dat ze op de plek was waar haar man was gesneuveld. Dit betekende veel voor haar.

Na zo’n 24 jaar in weer en wind aan de eik gehangen te hebben, was het kruis dermate rot dat het vervangen moest worden. Het is een klein monumentje op een plek die niet direct opvalt. Maar toch is het een bijzondere locatie met een triest verhaal en een mooie plek om te gedenken, zoals Doris Newman dat deed. Gelukkig is het een regelmatig bezochte locatie door geïnteresseerden in de geschiedenis van Market Garden.

Daarom hebben de initiatiefnemers (Jurgen Swinkels en namens Stichting Eerdse Molen, Henk van den Oetelaar en Erwin Janssen) actie ondernomen en een nieuw kruis gemaakt. De originele plaat met de namen van de gesneuvelden is behouden en teruggebracht op het kruis. De initiatiefnemers hopen hiermee dat velen die deze historische locatie bezoeken een moment stilstaan bij wat er hier (en in heel Meierijstad) is gebeurd tijdens Market Garden.

De woorden van Doris Newman: “The Dutch still understand very well why our boys gave their lives, that still gives me most comfort!” Laten we dat in ere houden.

Meer berichten