Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Berdien van der Meijden (L) en Marly de Jong (R) zitten op de multifunctionele trap van De Uilenbrink.&nbsp;</p>

Berdien van der Meijden (L) en Marly de Jong (R) zitten op de multifunctionele trap van De Uilenbrink. 

Kinderen De Uilenbrink aan vooravond van grote verhuizing: ‘Je ziet jezelf hier toch al zitten’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Basisschool De Uilenbrink staat aan de vooravond van een grote verhuizing. Op maandag 17 mei wordt de nieuwe school aan de Melisselaar in Veghel officieel in gebruik genomen. Alle twintig groepen gaan tegelijk over. 

Marly de Jong, directeur van basisschool de Uilenbrink, en Berdien van der Meijden, teamleider onderbouw en nauw betrokken bij het bouwproces, lopen door een nu nog lege school. Wat meteen opvalt zijn de ruime lokalen en de vele raampartijen. “De school is heel transparant. Er is veel licht en de docenten kunnen alles goed in de gaten houden. Dat is ideaal, omdat we werken met leerpleinen buiten het lokaal. Daar kunnen leerlingen individueel of in groepjes aan de slag gaan. Er komen boekenkasten te staan, er worden verschillende werkplekken ingericht en voor de jongste kinderen speelhoeken. De vierkante meters worden optimaal benut”, vertelt Van der Meijden. De oude school is onherkenbaar. “Toch gebruiken we een deel van de fundering van het oude gebouw. Het is dan ook geen nieuwbouw, maar een vernieuwbouw. Het is natuurlijk wel compleet gerenoveerd”, zegt De Jong. De directeur van de Veghelse basisschool is tevreden met het eindresultaat. “Het is prachtig geworden.”


De vernieuwde Uilenbrink.

Multifunctionele trap
Het pronkstuk van de school is de multifunctionele trap. Deze fungeert namelijk ook als tribune voor eventuele optredens en presentaties. “Je ziet jezelf hier toch al zitten”, zegt Van der Meijden. “Ik vind het de mooiste plek in de school. De nissen in de wand zijn voor kunstwerken die door onze leerlingen worden gemaakt. Een permanente expositie.” De speelzaal aan de andere kant kan ook bij de ruimte worden betrokken, waardoor je aan beide kanten van het podium publiek kwijt kan.

Kiss and Ride
Omwonenden spraken in een eerder stadium hun zorg uit over de verkeerssituatie. Vooral tijdens de piektijden is het druk. Met verschillende partijen, waaronder de buurt en de gemeente, is een plan uitgewerkt. Een Kiss and Ride moet uitkomst bieden. De Jong legt uit: “Je rijdt straks aan een kant het schoolplein op, de kinderen stappen uit en aan de andere kant verlaat je het terrein weer. We stimuleren overigens iedereen om lekker met de fiets of te voet naar school te komen.” Het aantal parkeervakken is vergroot van 18 naar ongeveer 50. Van der Meijden vult aan: “Enkele parkeervakken en de Kiss and Ride kunnen tijdens schooltijd afgesloten worden en dan hebben we extra speelruimte.” Samen met de gemeente heeft De Uilenbrink zich hard gemaakt voor veilig verkeer in de wijk. Zo worden onder andere fietsroutes verbeterd en moeten er overzichtelijke oversteekplaatsen komen.


Hier moet het Kiss and Ride plein komen.

Voedsel
Het schoolplein, waar nog hard aan wordt gewerkt, is compleet vernieuwd. Doordat het oude gebouw gelijkvloers was, was er minder ruimte op het schoolplein. In de nieuwe situatie gaat het gebouw de hoogte in, waardoor er veel meer buitenruimte is. Verder wordt er ruimte ingericht voor buitenonderwijs. Van der Meijden geeft een voorbeeld: “Met een moestuin willen wij de kinderen leren over zaaien, verzorgen, onderhouden en oogsten. Hiermee leren kinderen waar voedsel vandaan komt, hoe het smaakt en hoe je dit zelf kunt telen. Verder zal op het plein een buitenklas worden ingericht, zodat een les kan worden gegeven, een verhaal kan worden verteld of een tekenles in de natuur te geven. Een boekje lezen in de buitenlucht kan ook.” Een speciaal podium onder de vertelboom vormt een plek voor voorstellingen, presentaties, verhalen en maakt het schoolplein helemaal af.

Op de school komen zo’n 400 tot 450 kinderen te zitten. Volgens de prognoses blijft dit aantal de komende jaren ongeveer gelijk. “Alle ruimtes worden gebruikt. Het aantal leerlingen blijft de komende jaren vermoedelijk stabiel”, vertelt De Jong. Naast de basisschool betrekt ‘t Kroontje drie ruimtes. Zij verzorgen de kinderopvang en de buitenschoolse opvang.

‘Super onhandig’
De oplevering kende enige vertraging, maar 17 mei (de maandag na de meivakantie) is het dan eindelijk zover. De afgelopen anderhalf jaar vertoefden de leerlingen van De Uilenbrink op twee verschillende locaties. De bovenbouw zat in het oude Pabo-gebouw in de Deken van Miertstraat en de onderbouw maakte gebruik van een achttal leegstaande lokalen in basisschool De Bunders. “Het was voor sommige ouders super onhandig dat ze op twee locaties moesten zijn, maar er was geen andere oplossing. Uiteindelijk hebben we er een prachtige nieuwe school voor teruggekregen”, besluit De Jong.

Meer berichten