Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Po&euml;ziedag voor jong en oud in de bibliotheek, georganiseerd door Schrijverscollectief Meierij.</p>

Poëziedag voor jong en oud in de bibliotheek, georganiseerd door Schrijverscollectief Meierij.

(Foto: )

Schrijverscollectief voelt zich niet serieus genomen: ‘The show must go on’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het Schrijverscollectief Meierijstad werd op 13 april 2015 opgericht door dichter Julius Dreyfsandt zu Schlamm. Dit gebeurde vooruitlopend op de fusie van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel. Het Schrijverscollectief is er namelijk voor alle dertien dorpen. Toch is het lastig om voet aan de grond te krijgen.

De fusie maakte dichter Julius nieuwsgierig. Er ontstond namelijk een nieuwe samenvoeging van talenten. Hoeveel talent zat er wel niet in Meierijstad? Als poëet zijnde gingen zijn gedachten uit naar deze tak van talent. Het Schrijverscollectief werd opgericht om dit talent samen te krijgen en te verzamelen. Het collectief kreeg de naam Schrijverscollectief Meierijstad. Schrijvers, dichters, en cartoonisten meldden zich aan. Het Collectief kreeg zelfs een Aanmoedigingsprijs van de gemeente Meierijstad. De prijs was een tegoedbon voor publicatieruimte in lokale kranten. De Facebookgroep, die ze op eigen initiatief aanmaakte, won aan populariteit (is nog steeds in de lucht red.) en er werden verschillende activiteiten georganiseerd met voordrachten in Wijbosch, Nijnsel, Sint-Oedenrode en Veghel. Daarnaast was het Schrijverscollectief Meierijstad onder andere verantwoordelijk voor een literaire avond in de Watersteeg en in Odendael, namen ze deel aan Fabriek Magnifique en hielden ze een dag van de poëzie bij Boekhandel Bek.

Ambitieuze plannen
Bert de Graaf is redactielid en secretaris van Schrijverscollectief Meierij, zoals ze inmiddels heten. Het collectief had ambitieuze plannen. “We hebben gesprekken gehad met ambtenaren van Meierijstad, gesproken met Phoenix Cultuur, CultuurKade, Bibliotheek, Jan Heesterhuis over samenwerking. Zodoende is er onder andere contact geweest over het cultuuraanbod op basisscholen. Wij gaven voorheen al gastlessen over poëzie en boden aan daarmee door te gaan. Er zijn 25 scholen aangeschreven om mee te doen met de Gedichtenwedstrijd 75 jaar Bevrijding in goede samenwerking met de bibliotheken. Geen school deed mee. Het is lastig om voet aan de grond te krijgen”, baalt De Graaf.

Vreemd
Het Schrijverscollectief stelde zich sportief op en bleef doorgaan met het op de kaart zetten van poëzie. De Graaf en zijn collega’s waren verrast toen de gemeente in 2019 een stadsdichter van Meierijstad benoemde. “Deze stadsdichter is geselecteerd door een gezelschap waarbij het collectief niet werd betrokken vanwege mogelijke partijdigheid met betrekking tot eigen dichters. Zo is ons later ten gehore gekomen. Dat vinden we raar.”
Het aanstellen van een staddichter vindt De Graaf een goede zaak. Hoe meer aandacht voor poëzie hoe beter. Toch voelen ze zich bij het Schrijverscollectief Meierij gepasseerd. “Het collectief is door de gemeente gewoon genegeerd. Waarom? Geen idee. We kregen in 2017 een aanmoedigingsprijs en daarna werd het stil.” De Graaf voelt zich niet serieus genomen. “Na twee eerdere bezoeken aan het gemeentehuis werd ons gevraagd: ‘Kom eens vertellen wat jullie doen’. Dat is toch vreemd. En nu is er opeens wel geld voor een stadsdichter. De huidige dichter Rick Terwindt krijgt 3000 euro per jaar. Wij hebben nog nooit een cent gekregen ten behoeve van de continuïteit van ons collectief.”
Toch blijft het Schrijverscollectief Meierij zich inzetten voor poëzie. “Wij krijgen geen aandacht van de gemeente maar the show must go on. We blijven doorgaan”, besluit hij.

Meer berichten