Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Marike de Kroon, Natasja de Groot en Bernadette Keetels met op de achtergrond De Glazen Boerderij.</p>

Marike de Kroon, Natasja de Groot en Bernadette Keetels met op de achtergrond De Glazen Boerderij.

(Foto: )

Nieuwe functie voormalig gemeentehuis Schijndel

  •   keer gelezen

SCHIJNDEL | Het voormalige gemeentehuis in Schijndel wordt momenteel compleet verbouwd. In het gebouw aan de Markt in Schijndel komen vanaf 3 juli op drie verdiepingen verschillende functies samen. Een nieuwe naam voor het oude gemeentehuis is er inmiddels ook: RAADhuis.

\In het RAADhuis komt de Schijndelse bibliotheek te zitten met verder dienstverlening van de gemeente vanuit het klantcontactcentrum en burgerzaken, de gemeentelijke kunstcollectie en een informatiepunt toerisme/recreatie. Alles wordt met elkaar verweven. Natasja de Groot is vestigingsmanager bij Bibliotheken Meierijstad. Na een drietal verhuizingen in korte tijd kijkt ze enorm uit naar de nieuwe locatie. “Daar gaan we voorlopig niet meer weg”, lacht ze. Het constant verhuizen zijn ze bij bibliotheek inmiddels wel beu. Achtereenvolgens betrokken ze de locaties: ‘t Spectrum, een pand in de Hoofdstraat en nu zit de bieb naast het oude gemeentehuis. En dat in een tijdsbestek van drie jaar. De Groot vervolgt: “Het is fijn om zekerheid te hebben. We gaan er keihard aan werken om hier een succes van te maken.” De vestigingsmanager is blij met de nieuwe locatie. Het is nog niet helemaal af, maar de eerste contouren zijn goed zichtbaar. Een rondje door het nieuwe RAADhuis geeft een mooi beeld van de nieuwe bibliotheek. De Groot: “Het wordt ruim, licht, kleurrijk en relaxed. De nieuwe bibliotheek telt verschillende ruimtes, met onder andere een aparte sectie voor de kinderboeken en de young adults. Het wordt veel meer dan alleen het uitlenen van boeken. Zo is er een grote leestafel, is er ruimte voor het geven van cursussen en zijn er werk-/studieplekken. Het moet vooral een fijne plek worden waar niks verplicht is.” In totaal is er ruimte voor 10.000 boeken.

Naast de bibliotheek komt er een informatiepunt voor toerisme en recreatie, een zogenaamd TIP (Toeristisch Informatiepunt). Bernadette Keetels is coördinator van het informatiepunt. Zij vertelt dat TIP de opvolger is van de VVV-punten. “Het is een verbeterde versie en veel meer gericht op heel Meierijstad. Daarnaast betaal je voor de naam VVV en die kosten vallen nu weg.” Het TIP krijgt een prominente plek in het RAADhuis. “Er komt een meubel met een touchscreen waar de toerist wordt gewezen op onze nieuwe bezoekerswebsite Bezoek Meierijstad. Daar kan men onder andere een evenementenkalender vinden, maar ook overnachtingslocaties en de highlights van onze gemeente. Er worden verder onder andere wandel- en fietskaarten verkocht. Het personeel krijgt een training zodat ze bezoekers goed kunnen adviseren over wat er allemaal in Meierijstad te doen is”, vertelt Keetels.

De gemeentelijke kunstcollectie is samen met de bieb een van de hoofdgebruikers. Marike de Kroon is conservator van de gemeentelijke kunst. “Er worden door het gebouw heen 163 kunstwerken tentoongesteld. De kunst kom je overal tegen. De collectie bestaat uit kunst uit de voormalige Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR), maar ook later aangekocht werk.” Veel gemeentelijke kunst is lange tijd niet echt toegankelijk geweest. “In dit gebouw kan straks iedereen de kunst komen aanschouwen. Elke ruimte krijgt een eigen thema, volgens het concept De kunst van het … Zo is bijvoorbeeld de Kunst van het Fantaseren gekoppeld aan de kinder- en jeugdbibliotheek. De kunstwerken passen bij dat thema en ook leggen we zoveel mogelijk het verband met de collectie van de bibliotheek, met de boeken zelf of bijvoorbeeld met citaten uit gedichten op de wand”, zegt De Kroon.

Het RAADhuis is straks te bereiken via de parkzijde en marktzijde. De grande opening staat gepland op 2 juli. Vanaf 3 juli is iedereen welkom.

Meer berichten