Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Rian, Niek en Rene Bekker aan de keukentafel.
Rian, Niek en Rene Bekker aan de keukentafel. (Foto: )

Stichting Niek en Co bouwt een logeerhuis en wil andere gezinnen helpen

  •   keer gelezen

EERDE | Toen Niek Bekkers elf jaar geleden werd geboren leek hij een gezonde baby, maar een jaar later stond de wereld van ouders René en Rian Bekkers – Van de Ven op zijn kop. Niek bleek een zeer zeldzame aandoening te hebben waar dokters nog tot op de dag van vandaag over in het duister tasten. Hij is meervoudig lichamelijk en geestelijk gehandicapt en heeft 24 uur per dag zorg nodig. Dat heeft zijn tol de laatste jaren flink geëist in huize Bekkers. Jaren geleden berustten Rian en René zich in hun lot dat het, ondanks dat Niek een heel lieve en blije jongen is die heel veel geeft, het toch een ander, niet onbezorgd leven zou worden. Ze besloten het om te buigen tot iets positiefs: Stichting Niek en Co werd opgericht.

Niek zit achter het glas in de zon, wanneer ik de boerderij aan de Abenhoefweg in Eerde binnenstap. Hij krijgt liefdevolle aandacht van een zorgmedewerker en lijkt te genieten van de voorjaarsstralen. Al gauw komt René de leefkeuken in. Hij is druk aan het klussen met meerdere andere mensen.
Het huis, tot voor kort nog een koeienstal van Rians ouders (die er naast wonen), krijgt een totale metamorfose. Ook buiten is een flink project bezig. Het is de bedoeling dat het gezin er komt te wonen, maar ook dat er deels een logeerhuis van wordt gemaakt. Rian en René willen andere gezinnen van zwaar gehandicapte kinderen helpen om rust te vinden. Rust, waar ze zelf ook nog steeds naar op zoek zijn.
Vijf jaar geleden kwamen ze al op het idee, maar als een ambtelijke molen gaat draaien ben je zo jaren verder. Sinds kort wonen ze in het huis, al is het nog lang niet klaar. “Niek moet ook nog erg wennen”, zegt Rian, die net aanschuift. Met een schuin oog houdt ze haar zoon in de gaten, die op dat moment in de hoek van de kamer wordt verzorgd. “Je ziet wel dat ik dat vaak doe. Ik ben dat gewend. Al die jaren hebben we hem 24 uur zorg moeten geven. Er is en was altijd iemand in huis. We huren zorg in om ons te helpen, anders is het niet vol te houden. Dat trekt een zware wissel op ons privéleven. Eigenlijk hebben we dat niet. Daar heeft het hele gezin het moeilijk mee.” De eerste jaren van Nieks leven, leefden Rian en René dag én nacht. “Soms sliep ik een uurtje en dan ging ik aan het werk. Dat kon eigenlijk niet, maar je doet het op de automatische piloot”, vertelt René. Rian werkte in de zorg, maar moest daarmee stoppen om fulltime thuis te zijn. Nu worden ze ondersteund door een team van zorgverleners, maar nog is het zwaar, want “wij staan altijd aan”, maakt Rian duidelijk.

Privacy
Het koppel ging eens op zoek naar een logeerhuis. Dat is een plek waar kinderen of jong volwassenen met een beperking even kunnen verblijven, zodat de rest van het gezin kan ontspannen. “Er zijn niet veel logeerhuizen en de plekken die er zijn, bleken niet geschikt voor Niek. Dit omdat de groepen vaak te groot zijn en kinderen met verschillende problematieken bij elkaar geplaatst worden, voor Niek is vooral rust nodig want hij is snel overprikkeld. Daarom besloten we er zelf een te beginnen.” René en Rian kregen de kans in het huis van haar ouders. Ze investeerden er al hun spaarcenten in (en meer) en bouwen nu aan een betere toekomst. Het woongedeelte zit straks vast aan het logeerhuis. Daardoor kan het zorgpersoneel, dat door middel van PGB wordt betaald, zich door het gebouw bewegen. Zo krijgt het gezin Bekkers meer privacy en rust, want er is veel meer ruimte dan in hun vorige woning.

Meervoudige beperking
René geeft een rondleiding en laat een grote badkamer zien met de nodige faciliteiten. Hij wijst aan waar de slaapkamers komen, een snoezelruimte en de gezamenlijke kamer. In totaal kunnen er straks vijf kinderen extra verblijven. Eerst alleen in weekenden, later wellicht ook tijdens vakanties. Ze gaan proberen zorg op maat te geven zodat de kinderen een fijne, veilige plek hebben tijdens hun verblijf. Dat vinden Rene en Rian erg belangrijk. Het logeerhuis is voor kinderen en jongvolwassenen van 6 tot en met 21 jaar met een meervoudige beperking. Die naast aandacht en persoonlijke begeleiding ook medische zorg nodig hebben. 24 Uur per dag is er een zorgteam aanwezig. Rian: “Meerdere ouders hebben al contact opgenomen, mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Wij weten wat ze nodig hebben, maar ook hoe moeilijk het is om los te laten. Daarom willen we mensen helpen om de stap te maken.”

Donateurs
Om het logeerhuis te kunnen bekostigen is Stichting Niek en Co opgericht, zoals alle stichtingen een organisatie zonder winstoogmerk. Rian, René en het bestuur van de stichting zijn hard op zoek naar donateurs. Interesse of meer informatie? www.stichtingniekenco.nl.

Meer berichten