Natasja de Groot en Ellen Coehorst in de Veghelse bibliotheek die momenteel compleet wordt verbouwd.
Natasja de Groot en Ellen Coehorst in de Veghelse bibliotheek die momenteel compleet wordt verbouwd.

Nieuwe bibliotheek krijgt een open karakter: ‘Het gebouw blijft open voor de gemeenschap’

Algemeen 898 keer gelezen

VEGHEL | Het Raadhuis wordt momenteel druk verbouwd. De bibliotheek in Veghel krijgt een compleet nieuwe uitstraling. Natasja de Groot is vestigingsmanager bij Bibliotheken Meierijstad. Zij belooft dat het gebouw ‘beschikbaar blijft voor de gemeenschap’.

Terwijl de bouwvakkers genieten van een wel verdiend kopje koffie loopt Natasja de Groot de bouwval binnen. Ze wordt enthousiast begroet door de werklui. “Nu denk jij natuurlijk dat wij de hele dag niks doen”, lacht er eentje. De Groot schudt hevig met haar hoofd. “Nee hoor, ik zie iedere dag vooruitgang.”


De Bieb staat helemaal vol met boeken, het past allemaal maar net.

Zelf boeken inleveren
De nieuwe bieb moet een open karakter krijgen. Een van de grootste veranderingen is het verwijderen van de grote balie. “Je loopt binnen op de collectie. Bij binnenkomst zie je een leuke thematafel, daar kunnen bezoekers direct inspiratie opdoen. We hebben sowieso meer ruimte om onze collectie te etaleren.” Volgens De Groot kent men de bieb straks bijna niet meer terug. “De grote raampartijen zorgen voor extra veel lichtinval. De bibliotheek wordt ook anders ingedeeld. Zo verhuist de leeszaal, die ook gebruikt kan worden als plek voor lezingen, naar de tuinkant en krijgen de Young Adults een eigen ruimte aan de zijde van Brownies & downieS. De inname en uitgifte van de boeken doen de bezoekers straks zelf via een digitaal scherm.” De bibliothecarissen verdwijnen niet. Zij blijven aanwezig voor hulp en boekentips.


De tuinkant wordt momenteel verbouwd.

Het UITpunt en de VVV-functie komen niet terug in de nieuwe opzet. Deze twee informatievoorzieningen worden ingeruild voor het Toeristisch Informatiepunt (TIP). Het TIP krijgt een prominente plek in Het Raadhuis. Er komt een meubel met een touchscreen waar de toerist wordt gewezen op de nieuwe bezoekerswebsite van de gemeente Meierijstad. Daar kan men onder andere een evenementenkalender vinden, maar ook overnachtingslocaties en de highlights van de gemeente. Er worden verder onder andere wandel- en fietskaarten verkocht.
De Heemkundekring Vehchele krijgt een veel prominentere rol. Ze vertellen aan de hand van een glazen kubussen met informatie het verhaal van alle ruimtes. “De ruimtes krijgen een naam die verwijst naar de verschillende functies van Het Raadhuis van vroeger. Denk aan De Kantonrechter, De Postbode, De Veldwachter en De Secretaris”, somt De Groot op.

Oplevering
De verbouwing is ingedeeld in drie fases. “We zitten nu in fase 1”, zucht De Groot. “Het is niet ideaal werken met al die drilboren, maar het is voor een hoger doel.” Wanneer fase twee aanbreekt, moeten alle boeken ‘mobiel’ zijn. Alleen al aan romans hebben ze zo’n 300 meter aan boeken. “Alle boeken moeten rollen zodat we ze makkelijk kunnen verplaatsen. Dat is nodig zodat de bouwvakkers hun werk kunnen doen. De boekenkasten moeten echter met beleid worden verplaatst, want het plaatwerk gaan we hergebruiken.”
Stap drie van het corona-openingsplan breekt aan rond 26 mei, vanaf die datum hoopt De Groot weer open te mogen. “Hoe? Dat wordt een flinke uitdaging, maar die gaan we niet uit de weg. De openingstijden worden aangepast. In de ochtend blijven we dan dicht, zodat de bouwvakkers hun werk kunnen doen. ‘s Middags kunnen bezoekers ‘rustig’ de bieb bezoeken. Het uitlenen en reserveren gaat nu overigens heel goed, maar mensen hebben de behoefte om gewoon weer in de kasten te snuffelen.”
Na de zomer moet de nieuwe bieb worden opgeleverd. Tussendoor gaan ze twee keer drie dagen dicht om de vloer te leggen en alles te verhuizen van de ene naar de andere ruimte.


De Stadskrant Veghel berichtte eerder dat er geen bedrijven uit Meierijstad zijn betrokken bij de verbouwing. De Groot geeft aan dat de bibliotheek daar geen invloed op heeft gehad. “Daar hebben wij niks over te zeggen. Dat is een besluit van de gemeente Meierijstad. Voor het interieur en de invulling van de bibliotheek probeer ik zoveel mogelijk lokaal te doen.”


Leestafel op De Noordkade
De Groot probeert zo weinig mogelijk weg te gooien. Een mooi voorbeeld is de handgemaakte tafel die in de nieuwe bibliotheek overbodig is geworden. De vestigingsmanager van de bieb legt uit: “De tafel gaat naar De Afzakkerij op de Noordkade. Daar krijgen we een eigen leestafel vol met vergeten pareltjes. Leuk dat die onderlinge samenwerking nu ook echt vorm krijgt”, besluit De Groot.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant