Afbeelding
Foto:

Schoonmaakmiddel

Column Column Hans van der Wijst 1.057 keer gelezen

Even iets rechtzetten. Vorige week lazen kritische lezers misschien dat ik het gebruik van waterstof ouderwets zou vinden. Nee, nee, nee! Het was knullige zinsbouw die deze aanname mogelijk maakte. Opletten Van der Wijst!...

Aanleiding was het gedeeltelijk volleggen van de Eerdse Vlagheideberg met zonnepanelen. Midden in een toekomstig recreatiegebied. Vond ik zonde van de prachtige kans om daar, na decennia vuilstorten, iets terug te doen voor natuur en mens. In die volgorde ja. Bovendien zet ik grote vraagtekens bij de manier waarop Meierijstad in 2050 energieneutraal wil zijn. Sinds dat jaartal richtpunt werd, lijkt er sprake van ‘dichtgetimmerd energie-denken’. Steeds lees ik dat Meierijstad ruim 900 hectare zonnepanelen en zo’n 35 windturbines (zeker 150 meter hoog) nodig denkt te hebben om in 2050 energieneutraal te zijn. De snelheid waarmee energiecowboys op korte termijn honderden hectares akker-, weide- of natuurgebied vol mogen gooien met zonnepanelen, baart me ernstig zorgen. En met die windmolens wil het ook nog niet zo vlotten tot nu toe. Dus: Denk aan waterstof!

Ik volg Veghelaar Eric Rath, directeur van Fluidwell, al enige tijd als het gaat om zíjn visie op de komende energie-transitie. En de misschien wel cruciale rol die waterstof daarbij kan spelen. Het wordt tijd dat gemeenten véél beter gaan luisteren naar specialisten als Rath. Naar échte deskundigen die zich in het hart van de nieuwste ontwikkelingen bevinden en wél kunnen inschatten hoe snel die gaan. Eric Rath gaf onlangs aan dat de gemeente niet te hard van stapel moet willen lopen. Dat ze het gemeenschapsgeld niet uit moeten geven aan technieken of ideeën die op het punt staan achterhaald te worden. Heb begrepen dat wethouder Harry van Rooijen (onder andere duurzaamheid) de moeite nam goed te luisteren en verzekerde dat de gemeente geen overhaaste beslissingen gaat nemen. Waarvan akte.

Volgens Eric Rath wil het POM (Platform Ondernemend Meierijstad) binnen drie jaar (!) een electrolyzer (apparaat dat water kan splitsen in waterstof en zuurstof) van twee megawatt realiseren in Veghel. Zónder windmolens mag ik hopen. Daarmee zou 1.2 miljoen m3 aardgas worden bespaard, is er een H2 tankstation, rijden bijvoorbeeld Sligro, Jumbo en Van den Bosch Transporten op waterstof en kan restwarmte de wijken in. Daarnaast gaan ook particulieren de komende jaren steeds meer elektriciteit via zonnepanelen ‘overhouden’. Energie die niet (meer) terug kan naar het net, maar wél naar bijvoorbeeld electrolyzers. Van het (aard)gas af, schone waterstof te over. Wat een schoonmaakmiddel!…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant