Resja van Deursen en Millie Jonkers spelen allebei een bijzondere rol in de 'Dodenherdenkingfilm'.
Resja van Deursen en Millie Jonkers spelen allebei een bijzondere rol in de 'Dodenherdenkingfilm'.

‘Ik gebruik het koffertje waarmee mijn opa is gevlucht’

Algemeen 1.488 keer gelezen

VEGHEL | In verband met de coronacrisis ging de Dodenherdenking in Meierijstad vorig jaar niet door. Normaal gesproken wordt er een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd in theater De Blauwe Kei, maar dat gaat dit jaar nog niet. Het is niet toegestaan om in grote groepen bij elkaar te komen. De gemeente Meierijstad staat uiteraard wel stil bij Dodenherdenking 2021. In overleg met de werkgroep Dodenherdenking Veghel is besloten het script dat zij voor 2020 geschreven hadden te verfilmen.

Het verhaal in de film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en gaat over twee Veghelse zusters van de Zusters Franciscanessen. “De film verhaalt over gebeurtenissen in kamp Kuching in voormalig Nederlands-Indië en over wat de Zusters Franciscanessen daar hebben meegemaakt”, legt productieleider Berdy Maertens-Stoof uit. De nonnen zijn werkzaam in kamp Kuching en ontfermen zich over Lianne, een vrouwelijk gevangene. Lianne wordt gespeeld door Resja van Deursen (39) uit Mariaheide. Ze vertelt dat Lianne echt heeft bestaan. "Ze was een jonge vrouw uit het Engels deel van Borneo die vanaf 1941 in kamp Kuching zat. Haar verhaal werd in een dagboek na de oorlog teruggevonden.”


Millie Jonkers en Resja van Deursen spelen een belangrijke rol in de Dodenherdenkingfilm.

Lianne beleeft daar een vreselijke tijd. Van Deursen vervolgt: "Ze wordt mishandeld en misbruikt. De kampbeulen nemen haar haar identiteit af. Het is een emotionele rol om te spelen. Lianne moet zich ontzettend machteloos hebben gevoeld. Het is onmenselijk wat daar is gebeurd."

Koffertje van opa
De 20-jarige Millie Jonkers is een van de danseressen in de film. Daarnaast sluit ze de film af met een bijzondere epiloog. "Mijn opa en oma hebben in Nederlands-Indië in een kamp gezeten. Ze hebben het overleefd en zijn uiteindelijk naar Nederland gevlucht. Helaas zijn ze niet meer in leven, maar in de film gebruik ik het koffertje waarmee mijn opa is gevlucht. Een bijzonder moment voor mij en mijn familie." Voor Jonkers heeft haar rol daarom een extra lading. "Ik wil recht doen aan mijn familie. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de vreselijke dingen die er in Nederlands-Indië zijn gebeurd. Mijn ervaring leert dat de Indische gemeenschap er niet veel over praat, maar het mag absoluut niet vergeten worden." Tijdens de epiloog plaatst ze de gebeurtenissen in Nederlands-Indië in het hier en nu. Maertens-Stoof: "Het wordt tastbaar. Millie versterkt het verhaal in de film", vindt ze.

Geen acteerervaring
Zowel Jonkers als Van Deursen zijn van oorsprong danseressen, maar nu moest er dus ook een beetje geacteerd worden. "Ik had helemaal geen acteerervaring", lacht Van Deursen. "Deze film hebben we in tweeënhalve dag geschoten. Ik heb weinig tekst dus het verhaal heb ik vooral via fysiek spel moeten vertellen", legt ze uit.

Drie kapiteins op één schip?
In totaal had de cast te maken met drie regisseurs (Gert-Jan Peeters, Michiel Kerkhoff en Jan Peters). Drie kapiteins op één schip dus, maar volgens Van Deursen werkte dat prima. "Het was vanaf minuut één heel vertrouwd en ondanks de korte tijd voor het maken van de film heb ik geen druk gevoeld." Jonkers vult aan: "Ik blik met veel plezier terug op de draaidagen. Het was spannend, maar vooral heel leuk." Maertens-Stoof heeft de film al gezien. "Ze doen het allebei geweldig. Alsof ze al jaren niks anders doen. De vibe met de hele crew was top, en ook de samenwerking met Phoenix Cultuur aan de Noordkade was heel fijn! Het eindresultaat is indrukwekkend "

Omroep Meierij zendt vanaf 4 mei 20.15 uur de film ieder uur uit (gedurende 24 uur).
De film is vanaf 4 mei 22.00 uur ook op het YouTube-kanaal van de gemeente Meierijstad te zien en op onze website.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant