Theo van Hout en Lianne van Asperdt geven vitrine met antieke optiek apparatuur aan SIEMei.
Theo van Hout en Lianne van Asperdt geven vitrine met antieke optiek apparatuur aan SIEMei.

Afscheidsgeschenk van Theo van Hout voor museum SIEMei

Algemeen 889 keer gelezen

VEGHEL | Na 51 jaar met het optiek ambacht bezig te zijn geweest, waarvan 43 jaar als zelfstandig ondernemer, heeft Theo van Hout besloten om op 68-jarige leeftijd afscheid te nemen van zijn zaak Van Hout Optiek in Veghel en van zijn welverdiende pensioen te gaan genieten. Van Hout gaf Museum SIEMei een toepasselijk cadeau.

Vanaf 1893 is de naam Van Hout als juwelier al bekend in Veghel. Rond 1925 werd deze zaak uitgebreid met brillen. Dus al bijna 100 jaar is Van Hout ook een begrip op het gebied van goed zien en er goed uitzien.
In 1978 nam Theo van Hout de optiekzaak over van zijn vader. Als opticien, contactlensspecialist en optometrist heeft hij in al die jaren Van Hout Optiek uitgebouwd tot een optiekzaak die bekend staat om haar deskundigheid, persoonlijke aandacht en kwaliteit.
De zaak wordt per 1 mei 2021 overgedragen aan Tijn Verhoeven van de Verhoeven Groep. Deze groep heeft meerdere zelfstandige optiekzaken en hoorwinkels in de regio onder haar vleugels.
Voor de klanten van Van Hout Optiek gaat er weinig veranderen. De naam Van Hout Optiek blijft en de huidige medewerkers blijven klaar staan voor advies en deskundigheid omtrent brillen en contactlenzen. Ook Lianne van Asperdt, al 28 jaar een bekend gezicht, blijft als bedrijfsleidster werkzaam bij Van Hout Optiek.

Al vele jaren bevindt zich in de zaak een vitrine met antieke optiek apparatuur. Dit was nog uit de tijd dat brillenglazen eerst met een glassnijder gekerfd werden waarna ze met een brokkeltang tot een aanvaardbare grootte werden teruggebracht. Daarna werden de glazen op een handslijpsteen op de juiste maat gesneden. Ook een antieke glasboor en een naoorlogse set met proefglazen om de sterkte te bepalen is nog aanwezig, plus een aantal antieke brilmonturen.
Apparatuur die nu nog steeds werkt, maar die vooral door de technische mogelijkheden en computergestuurde instrumenten is ingehaald. Maar het ‘oude’ ambacht van brillen maken is nog steeds aanwezig.

Vanwege het afscheid heeft Theo van Hout besloten om deze vitrine met inhoud te schenken aan de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) in Veghel. Op de Noordkade toont SIEMei in haar museum uiteenlopende voorbeelden van industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij. De collectie loopt uiteen van letterzetmachines, houtverspaanders en een dragline, tot oude telefoontoestellen, gereedschappen en een lintzaagmachine. En nu dus ook oude optiek apparatuur van een oorspronkelijk 128-jarig Veghels bedrijf.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant