Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto: Ad van de Graaf

‘Wat kunnen we eigenlijk niet?’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Van het kleinste aluminium freesonderdeeltje tot metershoog roestvast stalen bordes en alles wat er tussenin zit. Dat is in een notendop waar Van Grinsven Metaalbewerking voor staat. Aan het roer van het Veghelse bedrijf staat Henk Laghuwitz, een fanatieke ondernemer met een passie voor techniek. En dat merk je aan alles.

“Bij ons gaat het vaak om de vraag: wat voegen we toe?”, vertelt Henk. “We willen van betekenis zijn voor onze klanten. Daarin gaan we heel ver. Ik zeg vaak tegen onze mensen: wat zouden we het onszelf gemakkelijk maken als we niet zo breed inzetbaar waren. Maar dat is nu juist wat ons anders maakt dan anderen.”

Familiebedrijf
Van Grinsven Metaalbewerking is een familiebedrijf, 80 jaar geleden in Venhorst opgericht door dorpssmid Piet van Grinsven. Zonen Harry en Rian bouwden de zaak uit en vandaag de dag is het bedrijf een totaalaanbieder in de markt met zes disciplines onder één dak: engineering, RVS, constructie, verspaning, machinebouw en assemblage. De RVS materialen worden met name verwerkt in projecten voor de food- en feedindustrie.


Henk Laghuwitz (Foto: Ad van de Graaf).

Gouden regel
Het brede perspectief (de veelheid aan disciplines) is volgens Henk dé onderscheidende kracht van Van Grinsven. “Er bestaat volgens mij zoiets als een Gouden Regel, die geldt binnen veel klantprojecten: negentig procent van een project kun je perfect plannen en budgettair kloppend houden, maar in de laatste tien procent kom je de meest onverwachte zaken tegen. De klantvraag wijzigt, onderdelen komen niet op tijd of zijn fout, et cetera. In die fase leveren wij een grote meerwaarde, grotendeels doordat we alle disciplines in eigen huis hebben en dus niet afhankelijk zijn van derden. We zijn inventief, stropen onze mouwen op en gáán. Onze klanten weten dat te waarderen: als we Van Grinsven bellen, dan komt het goed.”

Met de tijd meegegaan
Die marktbenadering is sinds een kleine 15 jaar een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie. “Voor die tijd was Van Grinsven een tamelijk traditioneel productiebedrijf”, blikt Henk terug. “Maar mede gedreven door de opkomst van productie in lagelonenlanden zijn we een innovatietraject gestart. We zijn met onze tijd meegegaan, konden niet langer grote series tegen die lage prijzen leveren en zijn uitgegroeid tot een bedrijf dat ook oplossingen bedenkt in plaats van ze alleen uitvoert. Probleemoplossend denken is deel van ons DNA geworden.”

Samenwerking met zusterbedrijf
Waar Henk directeur is van Van Grinsven Metaalbewerking, is Noud Hendriks dat bij Staalbouw Hendriks (tevens eigenaar van de hele groep). Sinds 2008 zijn de twee ondernemingen zusterbedrijven, die elkaar uitstekend aanvullen. Henk: “Staalbouw Hendriks is een staalconstructiebedrijf waar het veelal om zwaarder constructiewerk gaat; wij vertegenwoordigen de meer mechanische tak. We zijn verschillende bedrijven met eigen identiteiten, maar we vullen elkaar prachtig aan. Neem bijvoorbeeld een onderneming die zijn productiecapaciteit wil uitbreiden: Staalbouw Hendriks is dé partij om de productiehal te bouwen, terwijl Van Grinsven het benodigde equipment kan engineeren, produceren en plaatsen. Samen bekijken we waar de klant staat en waar hij heen wil, om vervolgens een route bedenken om hem zo goed mogelijk te bedienen. Dat doen we op basis van specificaties van de klant, maar nog veel liever zitten we al eerder met hem aan tafel, om zijn wensen en ideeën samen vorm te geven.”

Echte vakmensen
Een gemoedelijke sfeer, korte lijnen en zichtbaar plezier in het ondernemen zijn volgens Henk de belangrijkste kenmerken van Van Grinsven. Als aanvoerder van dit prachtige bedrijf heeft hij iedere dag veel plezier in zijn werk. “Met mensen werken die dezelfde passie hebben, is geweldig. We proberen iedereen tot zijn of haar hoogst mogelijke niveau te brengen. Niet voor niets zijn we erkend leerbedrijf en steken we ziel en zaligheid in het enthousiasmeren van onze leerlingen voor ons mooie ambacht. Die mentaliteit kenmerkt ons misschien nog wel het beste. Natuurlijk is de kennis en het vakmanschap aanwezig, maar boven alles wíllen we er iets van maken, echt iets toevoegen. Dat tekent de echte vakman.”

Meer informatie op: vangrinsvenmetaal.nl.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Meer berichten