Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto: Bianca van den Broek

Futureproof ondernemen: drie tips van de experts

  •   keer gelezen

VEGHEL | Aanleiding-actie. Dat is de tendens die de specialisten van Bol Adviseurs (Eisenhowerweg, Veghel) vaak herkennen bij ondernemers. Op zich is er helemaal niets mis met dit ‘regeren vanuit het zadel en onderbuik gevoel’: er gebeurt iets, je reageert en je gaat verder. Toch pleit Bol Adviseurs voor een extra A in dat rijtje, namelijk die van ‘Analyse’. Via de Triple-A aanpak zijn ondernemingen en ondernemers namelijk een stuk toekomstbestendiger.

Het futureproof maken van bedrijven en hun bestuurders is wat organisatieadviseurs Guus van Hout en Robin Geerts graag doen. “Dat ondernemersomstandigheden dynamisch kunnen zijn, hoeven we niemand uit te leggen”, aldus Robin. “Het is heel nuttig om vooruit te kijken. Marktontwikkeling, veranderend klantgedrag, maar ook je persoonlijke langetermijnvisie – het speelt allemaal een rol.” De A die Bol Adviseurs toevoegt (die van Analyse) helpt ondernemers steviger in het zadel. Guus: “Toekomstbestendige ondernemers kúnnen acteren, in plaats van het te móeten omdat de omstandigheden hen daartoe dwingen.”

Ook futureproof worden? Doe je voordeel met deze 3 tips. 

1. Maak analyses
Welke veranderingen en vernieuwingen worden van je gevraagd? Hoe ontwikkelt de markt zich? En hoe beweegt je klant daarin? Wat vraagt deze verandering van je mensen en middelen? Wat zijn je financiële perspectieven? Hoe verdeel je leiderschap en verantwoordelijkheden? Hoe communiceer je met je mensen en met de markt?

Guus: “Neem een thema als leiderschap. Is duidelijk wie er wat doet? En wat niet? Vaak horen we: ‘Dat doen we wel even’. Maar wat is ‘dat’? Wie is ‘we’? En wanneer is ‘even’?”

2. Stuur gericht
Wat zijn relevante inzichten voor jouw onderneming? Bepaal daarmee een route naar de toekomst. Intussen monitor je belangrijke bedrijfsgegevens via een digitaal dashboard, zodat je gericht en efficiënt kunt (bij)sturen.

Robin: “Zo’n dashboard fancy en duur? Zeker niet! Het is vooral heel toegankelijk. Klanten die er inmiddels mee werken, beginnen vrijwel allemaal hun dag met een blik op het dashboard.”

3. Kijk in de spiegel
Waar haal je je motivatie uit? En hoe combineer je plezier en prestatie? Wat heb je geregeld voor gebeurtenissen als arbeidsongeschiktheid, pensioen of bedrijfsopvolging? En ben je klaar om een noodsituatie het hoofd te bieden?

Robin: “Geen enkele ondernemer is van titanium. Zorg dat je bedrijf niet afhankelijk is van één of enkele mensen. Denk vanuit een breder perspectief!”

Bestendige toekomst
Een ondernemer die investeerde in een bestendige toekomst, is Mark Snoeijen (31), eigenaar van AXIS International in Eindhoven, dat constructies en podia bouwt voor evenementen. In de coronacrisis, waarin vrijwel geen enkel evenement doorging, richtte hij Händig op, dat demontabele thuiswerkplekken levert. Die zakelijke wendbaarheid dankte hij onder andere aan het programma Short Track Ondernemerschap van Bol Adviseurs, een complete bedrijfskundige hands on opleiding van acht modules.

Leerzame ervaring
“Via Short Track heb ik de basisbeginselen rondom het oprichten van een bedrijf opgefrist en meteen toegepast”, vertelt Mark. “Waar ik verder met plezier op terugkijk, zijn de leerzame verhalen van mijn Short Track-‘klasgenoten’. Elke ondernemer heeft een eigen kijk op ondernemerschap. Het is enorm inspirerend te horen hoe ieder voor zich daarmee omgaat. En de manier waarop Bol Adviseurs de thema’s verbindt, maakt van Short Track een strategisch masterplan dat je onder elke onderneming kunt leggen.”
Short Track Ondernemerschap is gericht op jonge, ambitieuze ondernemers die een versnelling willen maken. In acht modules volgen zij een complete bedrijfskundige hands on opleiding, dat hen bijvoorbeeld voorbereid op een meer leidende rol in het (familie)bedrijf. Robin: “We behandelen alle aspecten van het ondernemerschap. Niet alleen de theorie op hoofdlijnen, maar vooral het ‘hoe’, heel praktisch dus. Je ziet de deelnemers groeien en leren, van ons én van elkaar.”

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen? Of over Short Track Ondernemerschap? Robin en Guus staan je graag te woord. Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Meer berichten