Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto: Bianca van den Broek

‘Euforiemoment tijdens het ploppen is geweldig’

  •   keer gelezen

SINT-OEDENRODE | Waar zijn passie ooit begon? Dat moet in zijn jeugd zijn geweest, toen Stijn Scheepers zijn eerste Palmpjes, Leffes en La Trappes probeerde. Zijn voorliefde voor speciaalbier rijpte met de jaren, met als resultaat een hobbybrouwerij waar de mannen uit Stijns vriendengroep al verschillende pareltjes brouwden.

In het dagelijks leven is Stijn oprichter en eigenaar van animatiestudio Pixelfood (Sint-Oedenrode), gespecialiseerd in animatie, 3d-illustratie en visual effects. “Daarnaast heb ik verschillende hobby’s, waarvan bier brouwen misschien wel de grootste is. Een jaar of vijftien geleden nodigde mijn buurman me uit voor een avond van het Roois Bier Gilde. Daar ontdekte ik hoe groot de bierwereld écht is… Een fantastische avond, die mijn passie volop heeft doen oplaaien.” Stijn werd lid van het gilde, bezocht trouw de maandelijkse proefavonden en trakteerde zich ook thuis af en toe op een bijzondere IPA, triple, blond of quadrupel. Ook zijn vrienden kregen de passie mee. “Vonden ze geen probleem, overigens”, lacht Stijn. “Want ook zij hielden toen al van mooie bieren. Vijf jaar geleden besloten we dat we zélf moesten gaan brouwen. We hebben er vervolgens nog drie jaar over gedaan om de daad bij het woord te voegen, maar: we zijn begonnen.”

Succes van D’n Urste
De vrienden kochten een ketel, vergistingsvat, klimaatkast en alle benodigde ingrediënten. Op een zondagochtend startten ze met een basisrecept voor een blond bier en een uur of zes later was hun eerste brouwsel een feit: gedoopt als D’n Urste en met een smaak die tot juichen stemde. “D’n Urste was fantastisch, heel lekker”, blikt Stijn terug. “En het euforiemoment tijdens het ploppen van de beugels was geweldig. Via-via hebben we hem zelfs bij Bavaria laten testen en daar kwam hij ook niet verkeerd uit! Het smaakte letterlijk en figuurlijk naar meer.”


Inmiddels zijn ook bieren nummer twee en drie onthuld, waarbij de laatste een eerbetoon is aan Jan, een van de vrienden die anderhalf jaar geleden door een tragisch ongeval overleed. “Op zijn verjaardag hebben we een prachtige IPA gebrouwen en na zes weken gisten en rijpen met zijn allen opgedronken”, vertelt Stijn. Een recept voor bier nummer vier was al snel klaar, maar door corona ligt dat al geruime tijd op de plank. Stijn: “We brouwen pas weer als we het met zijn allen kunnen doen. Samen aan de slag, lekker eten, bier brouwen én drinken - dat is voor ons het mooie. We wachten op groen licht van de regering. Als we weer mogen, staan we een dag later te brouwen, reken maar.”

Meer berichten