Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto: Arno van Alebeek

Snelfietsroute krijgt speciale kunstwerken: ‘Ik wil échte inwoners van Meierijstad model laten staan’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Snel, veilig en aantrekkelijk fietsen: dat is het doel van de snelfietsroute tussen Industrieterrein De Dubbelen in Veghel en de gemeente Uden. De route van 7 kilometer, die medio 2022 gereed zal zijn, loopt langs het welbekende Duitse Lijntje. Juist die spoorweg inspireerde de wereldberoemde kunstenaar Florentijn Hofman tot ‘HO’. Het concept en ontwerp van het kunstwerk zijn klaar, maar voor de uitvoering roept Hofman de hulp in van inwoners van Meierijstad. 

Veel mensen reageren enigszins verbaasd als ze horen dat het kunstwerk H0 opgebouwd is uit menselijke figuren. Florentijn Hofman is namelijk vooral bekend om zijn gigantische dierfiguren. Zijn serie badeenden is zijn bekendste werk. De grote, gele ‘Rubber ducks’ zijn verspreid over de wereld te zien. Dichter bij huis is zijn 9 meter hoge Feestaardvarken in Arnhem een blikvanger. Minder bekend is dat Florentijn ook mensfiguren maakt, zoals ‘Een handstand’ dat in het Amsterdamse wetenschapsmuseum NEMO tentoongesteld is. 

Opschalen
“Mijn werk draait niet om dieren of mensen, maar om het perspectief en de verhoudingen onderling”, licht Florentijn toe. “Ik wil letterlijk laten zien dat iedereen zijn eigen beeld heeft. Ik leg geen betekenis op met mijn werk, maar daag de kijker juist uit zijn eigen verhaal bij een kunstwerk te bedenken. Ik wil iemands fantasie prikkelen door mensen letterlijk anders naar dingen te laten kijken. Het perspectief van de kijker is in mijn werk dus erg belangrijk.” Perspectief speelt trouwens altijd een belangrijke rol in Hofmans kunstwerken. “Ik ‘speel’ graag met perspectief en schaal. Daarom zijn mijn werken altijd ‘blow ups’: enorme opschalingen van de werkelijkheid.”


De grote, gele ‘Rubber ducks’ zijn verspreid over de wereld te zien (Foto: Arno van Alebeek).

Ook H0 is een opschaling, maar voor Hofmans doen van bescheiden formaat. Het kunstwerk bestaat uit minstens drie groepjes van minstens drie verschillende archetypische fietsers op drie locaties. De aluminium beelden worden zo’n 3,5 meter hoog. Florentijn koos bewust voor deze schaalgrootte. “Met H0 speel ik heel bewust met schaalmodellen. Van veraf lijken de figuren niet zo groot en vrij gedetailleerd, maar van dichtbij zijn ze juist heel groot en ruw. Je krijgt daardoor een andere blik. Wat ik boeiend vind is dat de figuren als het ware met je meegaan op je pad. Je komt ze over de hele lengte van de snelfietsroute tegen.”

Duits Lijntje
Het Duits Lijntje was een belangrijke inspiratiebron voor Florentijn. “In Duitsland is de modelbouw, en dan vooral de spoormodelbouw, een bloeiende en serieuze hobby. Half nul is de meest gebruikte schaal bij deze modelbouwers. Spelen met schaal fascineert me. In mijn werk speelt schaalvergroting altijd een rol, bij modelbouwers speelt juist schaalverkleining altijd een rol. Dat was voor mij een belangrijke inspiratie bij dit kunstwerk. In de maquette voor het kunstwerk heb ik bewust H0-modellen gebruikt. Op het eerste gezicht lijken die levensecht. Maar zoom je in, dan zie je dat ze minder levensecht en gedetailleerd zijn dan je verwacht. Dat komt nadrukkelijk terug in mijn kunstwerk langs het snelfietspad.”

Werk in uitvoering
Het concept en ontwerp van H0 zijn inmiddels uitgewerkt. Toch ligt het eindresultaat nog niet vast. “Het is spannend dat ik hopelijk samen met inwoners het kunstwerk ga vormgeven. Zo wordt H0 een gemeenschappelijk project.” Ook wethouder Roozendaal vindt dat een meerwaarde. “Het ontwerp van Florentijn Hofman verbindt de geschiedenis van de plek met het heden en de toekomst. Dat inwoners actief betrokken worden bij de uitwerking van het kunstwerk draagt bij aan de verbinding die we letterlijk en figuurlijk met het snelfietspad willen bewerkstelligen.”


Florentijn Hofman (Foto: Arno van Alebeek).

Modellen gezocht!
Wil jij model staan voor één van de fietsers die Florentijn Hofman gaat maken? Dat kan! “H0 moet levensecht worden én de schaal moet kloppen. Daarom wil ik graag échte inwoners van Meierijstad model laten staan”, licht Florentijn toe. Belangrijk om te weten: als ‘schaalmodel’ word je niet realistisch en herkenbaar afgebeeld. Florentijn is in ieder geval op zoek naar twee fietsende scholieren, iemand die op een speed pedelec fietst, een meisje dat met losse handen durft te fietsen, een ouder die een fietsend kind duwt en wellicht nog een kind achterop, twee wielrenners en een ‘ANWB-stelletje’.

Wil jij model staan?
Meld je dan voor 1 juni 2021 aan via snelfietsroute@meierijstad.nl. Zet in je mail je naam, leeftijd, adresgegevens, een recente foto en een korte motivatie.

Meer berichten