Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel


Alle volwassenen in Noord-Brabant staan in het Donorregister

  •   keer gelezen

REGIO | Vanaf nu staat iedereen vanaf 18 jaar in Noord-Brabant in het Donorregister. De afgelopen maanden verstuurde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners om hen te herinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. 77.8 procent van de Brabanders heeft zelf een keuze ingevuld. De resterende 22.2 procent staat nu in het Donorregister met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en heeft hier een bevestigingsbrief van ontvangen.

Noord-Brabant is de vijfde provincie waarvan alle volwassenen in het Donorregister staan. Tot 1 augustus volgen de andere provincies. Demissionair minister Tamara van Ark: “Ik ben blij dat ruim drie kwart van de Brabanders zelf een keuze heeft ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestaanden.”

Vier keuzemogelijkheden in het Donorregister
In het Donorregister heb je vier eigen keuzes. 38.2 procent van de Brabanders heeft ingevuld donor te willen worden, 27.5 procent wil dit niet. 10.8 procent laat de keuze over aan de partner of familie en 1.3 procent laat deze over aan één aangewezen persoon. De overige 22.2 procent van de Brabanders heeft (nog) geen eigen keuze ingevuld. Zij staan vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dit betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Meer berichten