Eef van Opdorp over het webinar:
Eef van Opdorp over het webinar: "We gaan kennis delen en ouders leren ook over hun eigen geldbrein na te denken.'

Eef van Opdorp: ‘Als jij van geld houdt dan houdt geld van…..JOU’

Algemeen 2.185 keer gelezen

VEGHEL | ‘Als jij van geld houdt dan houdt geld van…..JOU’, valt te lezen op de website van Eef van Opdorp. Van Opdorp is onder andere bekend van het televisieprogramma Uitstel van Executie waar zij als financieel specialist optreedt. Op donderdag 20 mei geeft ze een webinar speciaal voor ouders van leerlingen van het Zwijsen en Fioretti College. “Kinderen die van jongs af aan thuis leren hoe ze goed met geld om moeten gaan, zijn later gelukkiger”, claimt Van Opdorp.

Maakt geld nu gelukkig, ja of nee? Het is een vraag die al eeuwenlang wordt gesteld. Van Opdorp is van mening dat geen geld in ieder geval ongelukkiger maakt. “Als je geen geldzorgen hebt en leeft vanuit de plus dan geeft dat een veilig gevoel. Geld geeft je mogelijkheden om meer leuke dingen te doen. Uiteindelijk maakt geld daarom gelukkiger denk ik. Het is ook niet verboden om met geld gelukkig te zijn. Zonder geld ben je vaak ongelukkig.” Volgens van Opdorp is het belangrijk dat ouders daar met hun puberende kinderen overpraten. Ze legt uit waarom: “Praten over geld betekent niet dat je het alleen hebt over problemen. Je moet kids wegwijs maken in hoe de wereld eruitziet. Voed kinderen op met de voordelen van geld en leer hoe ze moeten beleggen, sparen en waar het geld allemaal naartoe gaat. Uiteindelijk hebben ze daar profijt van.” Hogere wiskunde is zo’n financiële opvoeding helemaal niet. “Heb je overzicht? Komt er meer binnen dan dat eruit gaat? Ik kan me beheersen en geef alleen geld uit wat ik heb. Leer je kinderen onderhandelen. Voor de jongens belangrijk, maar zeker ook voor de meiden. Hoe bizar ook, maar vrouwen verdienen nog altijd een kleine achttien procent minder dan mannen. Denk verder na over de lange termijn en doe niet te veel impulsaankopen. Dat is zeker voor de jeugd heel moeilijk, omdat hun brein nog niet volgroeid is. ”

Online gokwereld
Van Opdorp vindt dat de financiële opvoeding absoluut deel moet uitmaken van de opvoeding. “Als je als ouder zegt dat je niks met geld hebt en het niet interessant vindt dan geef je dat door aan je kind. Volgens mij is dat niet gewenst. De jeugd van nu leeft in een compleet andere wereld dan hun ouders. Online is alles te koop, de gokwereld is groter dan ooit en bedrijven gebruiken neuromarketing om nog meer grip te krijgen op de effectiviteit van campagnes en uitingen. Als je op je achttiende niks weet over geld dan kun je alles doen wat god verboden heeft. Er zijn duizend mogelijkheden meer dan er ooit waren. Als je dan geen plan hebt, kan het goed fout gaan.” Volgens Van Opdorp wordt er door ouders en hun kinderen weinig gepraat over geld. “Als er niet over praat, leer je sommige vaardigheden niet aan. Denk aan: inzicht, langetermijnvisie, doorrekenen, een potje maken en de waarde van geld inschatten. Als je vanaf je achttiende financieel goede keuzes maakt, heeft dat een hele grote impact op de rest van je leven. Als je dan al een afslag mist, is dat heel erg jammer. Bijvoorbeeld lenen en dat geld uitgeven terwijl dat helemaal niet hoeft.”


Wethouder Menno Roozendaal vindt het goed dat de Veghelse middelbare scholen aandacht besteden aan Pubers & Poen. “Ik merk dat gesprekken over hoe om te gaan met geld belangrijk zijn en niet uitgesteld zouden moeten worden tot na de 18de verjaardag. Sommige jongeren gaan bewust om met geld, maar een grotere groep heeft hulp nodig om hierin zelfstandig te worden. We kennen te veel voorbeelden van jongeren en jongvolwassenen die al vroeg in hun leven schulden opbouwen. Het gemak waarmee je tegenwoordig online geld kan lenen of op afbetaling met rente producten kan kopen, maakt dat nog belangrijker. Daarom organiseren we dit soort thema-avonden, waarbij Eef vanuit haar ervaring veel inzicht geeft in geldzaken in relatie tot onze jeugd. Ik ben zelf ouder en ben enthousiast over de manier waarop Eef ons als ouders/opvoeders meeneemt in haar verhaal over Pubers en Poen.”


‘Het leven is duur’
Het is volgens Van Opdorp belangrijk om de kinderen mee te laten kijken. “Betrek ze bij het boeken van een vakantie of het afsluiten van een tv-abonnement en neem ze één keer per week mee tijdens het boodschappen doen. Het leven is duur. Het is goed wanneer de jeugd dat doorheeft.” Het is overigens niet zo dat ouders alleen de succesverhalen met hun kroost moeten delen. “Een slechte of domme aankoop gedaan? Laat het zien aan je kinderen. Ze lachen zich kapot als jij een slechte deal sluit, maar daar leren ze wel van. Bovendien zien ze dat het niet eenvoudig is.”


Van Opdorp over webinar: ‘We gaan kennis delen en ouders leren ook over hun eigen geldbrein na te denken.’  

De meest gemaakte fout die Van Opdorp ouders ziet maken is het niet geven van zak- en kleedgeld. “Je moet als ouder niet alles overnemen. Kinderen krijgen dan geen gevoel bij geld en vinden het lastig om de waarde van iets in te schatten. Als je alles uithanden neemt, krijg je van die pamperkinderen.” En een baantje? Van Opdorp vervolgt: “Lekker wel doen. Heel veel ouders zijn bang dat de punten op school daaronder lijden, maar ze leren dan al vroeg hoe de wereld in elkaar zit. Kinderen leren dan dat je moet werken om iets te verdienen.”
De ouders van leerlingen van het Zwijsen en Fioretti ontvangen voorafgaand aan het webinar een mail vanuit het secretariaat van VO Veghel. Daarin staat een link om deel te nemen. Vooraf wordt er geen inschrijving gevraagd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant