Afbeelding

Zahavisie

Column Column Hans van der Wijst 526 keer gelezen

Hoeveel eígen verantwoordelijkheid mag je iemand toedichten als het gaat om eígen veiligheid? Nogal wat volgens mij. Dat was het eerste dat me te binnen schoot toen ik maandagochtend al het nieuws las over de brute roof in het huis van PSV-spits Eran Zahavi. Natuurlijk is het vreselijk wat hem, maar vooral zijn vrouw en kinderen overkwam. Laat dat vooropstaan! Tegelijkertijd vond ik alle ophef zwaar overtrokken en buitenproportioneel. Dat kwam uiteraard door Zahavi’s bekendheid als voetballer, maar ook door het feit dat in dit soort ‘sensationele gevallen’ steeds vaker hele roedels beveiligingsexperts, spelersmanagers en andere zelfbenoemde ‘specialisten’ hierover in de media hun zegje mogen komen doen. Een praatje dat niet zelden mooi past in hun eigen straatje. Een straatje dat meteen slim schoongeveegd wordt door eerder genoemde verantwoordelijkheid eigenlijk bij iedereen neer te leggen, behalve bij henzelf of het slachtoffer. Ik citeer ene beveiligingsmeneer Holkema: ‘Er moet scherper naar de veiligheid van voetballers worden gekeken. Clubs moeten echt in samenspraak met de politie gaan uitzoeken hoe ze dit tegen kunnen gaan. Daarbij moeten managementkantoren in gesprek gaan met particuliere beveiligingsbedrijven. Ze doen nu echt nog veel te weinig. Er moeten protocollen komen met simpele dingen. Niet opendoen voor een pakketje, bijvoorbeeld'. Dat laatste zal mevrouw Zahavi inmiddels wel ingeprent zijn…

Niemand vraagt erom beroofd te worden. Maar, terugkomend op die eigen verantwoordelijkheid, wat kun je zélf doen om die kans zo klein mogelijk te houden? Vooral wanneer je bovengemiddeld rijk bent? Hoe kun je het dievengilde zo min mogelijk inzicht geven in je hoeveelheid bezittingen? Naar mijn idee door ze zo min mogelijk overdreven te laten zien. Beveiligingsmeneer Holkema kan wel praten over allerlei protocollen en dat je niet open moet doen voor pakketbezorgers, maar wie vertelt meneer Zahavi én zijn hele familie dat ze al die rijkdom misschien wat minder moeten showen? Wie vertelt hen minder te Instagrammen over luxueuze vakanties of het interieur van hun villa’s? Dat ze niet…telkens andere…peperdure horloges van tienduizenden euro’s per stuk moeten dragen? Niet per se ál hun dure auto’s hoeven te gebruiken om te laten zien dat ze kunnen rijden?

Veel boevenclubjes schuimen de sociale media af, juist op zoek naar dergelijke patserigheid. Ze hebben de slachtoffers voor het uitkiezen. Of experts ze dat voldoende inprenten? Dan komen verdienmodellen in gevaar. Zij adviseren van de wereld losgezongen voetbalsterren nauwelijks over eigen verantwoordelijkheid. Leek ook niet te passen in de Zahavisie…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant