Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Adje van Etten (L) tijdens een trainingsritje met Stephan Dekkers (R).</p>

Adje van Etten (L) tijdens een trainingsritje met Stephan Dekkers (R).

(Foto:)

Twee keer de Mont Ventoux bedwingen in de strijd tegen ALS

  •   keer gelezen

VEGHEL | De Mont Ventoux in Frankrijk, ook wel bekend als de kale berg, staat op 11 september in het teken van Tour du ALS. Op deze dag beklimmen wandelaars, hardlopers, fietsers zij aan zij met deelnemende ALS-patiënten de Reus van de Provence om geld op te halen voor het zeer nodige onderzoek rondom ALS én naar de zorg en kwaliteit van leven van huidige patiënten. Veghelaar Adje van Etten wil op 11 september met zijn Bianchi-wielrenfiets de magische berg twee keer bedwingen.

Het evenement is voor de 32-jarige Van Etten geen onbekend terrein. Als lid van feestband dùbent heeft hij het evenement als eens mogen voorzien van muziek en de nodige sfeer. “Het is echt een prachtig en indrukwekkend evenement, zowel op de berg als op het evenemententerrein. Door deze ervaring heb ik besloten om me dit jaar in te gaan zetten voor dit in mijn ogen noodzakelijk goede doel”, aldus Van Etten.


Adje van Etten op zijn Bianchi-wielrenfiets.

Uiteraard speelt de ras-muzikant daarna een deuntje mee met zijn vrienden van dùbent die afreizen naar Frankrijk om hem te ondersteunen. Van Etten vervolgt: “Maar ik pak mijn bekkens pas op nadat ik twee keer de top van de Mont Ventoux heb bereikt.”


Adje van Etten (linksvoor) met de bekkens tijdens een optreden van dùbent.

Doodvonnis
ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Jaarlijks krijgen vijfhonderd mensen in Nederland de diagnose ALS. Een doodvonnis, want een behandeling tegen deze slopende spierziekte is er nog niet. “Het is een vreselijk ziekte die alle aandacht verdient. De wilskracht van de deelnemers, de emotie en ook de vreugdevolle momenten die je tijdens zo’n evenement meemaakt, zijn niet te beschrijven. Het raakt me enorm wanneer een wensambulance midden op de berg stopt en je muziek staat te maken voor iemand die niet lang meer te leven heeft. Een doodziek persoon die in de ziekenwagen met een glimlach naar ons ligt te kijken. Kippenvel. Dit heeft mij bewogen de Mont Ventoux op te willen knallen”, legt de 32-jarige Van Etten uit.

Doneren
Meehelpen om die verschrikkelijke ziekte de wereld uit te trappen? Check de donatiepagina van Adje van Etten op: www.tourduals.nl/actie/adje-van-etten.

Meer berichten