Ronald van Venrooij is druk bezig om zijn route in de navigatie te zetten.
Ronald van Venrooij is druk bezig om zijn route in de navigatie te zetten. Foto:

Veghelaar wandelt monstertocht voor goed doel: ‘Het is topsport’

Sport 1.650 keer gelezen

VEGHEL | Twaalf provinciehoofdsteden. 1355 kilometer in vijftig dagen met maar vijf rustdagen. Veghelaar Ronald van Venrooij (44) is van plan om volgend jaar deze helse tocht al wandelend te volbrengen. Dat alles doet hij voor het goede doel. “Mijn actie start hier en nu. Ik wil zoveel mogelijk geld ophalen voor de Maarten van der Weijden Foundation (MvdWF)”, aldus Van Venrooij.

Van Venrooij wordt door menigeen voor gek verklaard of ze geloven hem niet, maar de ervaren wandelaar is bloedserieus. Volgend jaar april wil hij in vijftig dagen van de ene naar de andere provinciehoofdstad wandelen. In totaal loopt de Veghelaar dan zo’n 1355 kilometer. “Ik heb me voorgenomen om er vijftig dagen over te doen. Per dag wil ik gemiddeld tussen de 30 en 40 kilometer lopen met in totaal een vijftal rustdagen. Die dagen wil ik gebruiken om bij te tanken en wellicht iets van de steden te bekijken waar ik nog nooit ben geweest zoals Middelburg.”

Onbetaalbaar
De route van de wandeltocht van de ene provinciehoofdstad naar de andere is nog niet helemaal definitief. Van Venrooij: “Ik start in Den Bosch en loop met de klok mee. Samen met route.nl heb ik een route uitgezet. Ik neem een ANWB-kaart mee en een wandel/fietsnavigatie. Daarmee moet het lukken. Overnachtingen wil ik regelen via de Stichting Vrienden op de Fiets. Het is onbetaalbaar voor mij om overal een bed en breakfast te boeken. Via de Vrienden op de Fiets overnachten fietsers en wandelaars op hun tocht bij één van de 6.000 gastvrije mensen door heel het land. Ik hoop daar mensen te vinden waar ik voor een kleine vergoeding of misschien zelfs gratis mag overnachten.”

‘Flinke uitdaging’
Het idee voor de wandeltocht ontstond begin dit jaar. Als fervent deelnemer van de NijmeegseVierdaagse, gaat in verband met corona niet door, ging Van Venrooij op zoek naar een alternatief om geld op te halen voor een goed doel. Daar kwam deze niet alledaagse activiteit uit voort. “Volgens mij is het wel iets aparts ja. Het is een flinke uitdaging die ongelofelijk zwaar gaat worden. Aan de andere kant is wandelen een hobby. Het heeft voor mij een ontspannende werking.”


Ronald van Venrooij tijdens een trainingsronde. 

Van Venrooijs werkgever IBN staat positief tegenover het idee. Samen met de Veghelse sportieveling gaan ze in overleg over hoe ze de tocht vorm kunnen geven qua verlof- en vrije dagen.

Ademloos
Het is niet toevallig dat Van Venrooij de MvdWF heeft gekozen als het goede doel waar hij zich voor inzet. “Ik bewonder Maarten van der Weijden heel erg. Ik heb ademloos naar zijn Elfstedenzwemtocht zitten kijken. Via zijn foundation heb ik bemoedigende woorden ontvangen. Ze staan vierkant achter de actie en Maarten zelf gaat misschien een stukje meelopen. Dat zou echt geweldig zijn”, glundert Van Venrooij. De MvdWF is enthousiast over de heroïsche tocht van de Veghelaar. “Maarten staat bekend om zijn fysieke uitdagingen. Het verleggen van grenzen staat hierbij vaak centraal. Daarom vindt hij het ook geweldig dat Ronald zijn grenzen wil verleggen en daarmee geld wil inzamelen voor zijn Foundation. Vanuit de Foundation wensen we hem veel plezier en sterkte en we hopen dat hij zijn 12-provinciëntocht met veel plezier en voldoening zal voltooien”, aldus Chantal Gerritsen.

Slopende ziekte
Een andere inspiratiebron voor Van Venrooij is zijn overleden tante. “Zij is overleden aan kanker. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe een leven door deze slopende ziekte wordt verwoest, daarom doe ik dit ook voor haar. Als eerbetoon. Maar niet alleen voor haar, maar voor iedereen die met deze ziekte te maken heeft of krijgt. Ik kan niet machteloos toekijken hoe levens door deze ziekte worden geruïneerd. Daarom is opgeven voor mij geen optie. Het geld wat ik ophaal gaat in zijn geheel naar kankeronderzoek. Ik wil minimaal 10.000 euro op te halen, maar stiekem hoop ik op meer. Mochten er bedrijven zijn die mij willen steunen dan heel graag. Dat kan zowel financieel als materieel”, vertelt Van Venrooij.

Drijfnat
De training voor de monstertocht is inmiddels gestart. “Ik loop zo’n 2000 kilometer per jaar dus ik ben wel ervaren. Alleen 1355 kilometer in vijftig dagen is toch even wat anders. Ik ben nu volle bak aan het trainen, door weer en wind. Al een paar keer ben ik drijfnat thuisgekomen, maar dat hoort erbij. Tijdens de 12-provinciëntocht kan dat ook zomaar gebeuren. Daar moet je wel tegen kunnen”, lacht hij.
In april 2022 start de wandeltocht van Van Venrooij. Met een stempelkaart om zijn nek loopt hij dan van provinciehuis naar provinciehuis. “Ik wandel ontzettend veel en vanaf nu staat alles in het teken van de 12-Provinciën sponsortocht. Je moet blijven trainen, qua dat betreft is het net topsport”, besluit Van Venrooij.

De actiepagina van Van Venrooij is te vinden via: www.mvdwfoundation.nl/actie/ronald-van-venrooij. Daar kan men ook direct doneren.

Ronald van Venrooij is druk bezig om de route in zijn navigatie te zetten.
Ronald van Venrooij tijdens een trainingsronde.
Ronald van Venrooij tijdens een trainingsronde.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant