Zwijsen College gaat niet volledig open.
Zwijsen College gaat niet volledig open.

Middelbare scholen volledig open? In Veghel gaat dat niet door: ‘Als we volledig opengaan dan verslechtert het onderwijs’

Algemeen 3.202 keer gelezen

VEGHEL | De onderwijsbonden AOb, CNV Onderwijs, FvOv, FNV Overheid en Leraren in Actie maken zich grote zorgen over de heropening van de middelbare scholen. Het liefst zouden ze de huidige situatie, waarbij leerlingen ongeveer de helft van de week in de klas zitten, willen handhaven tot de zomervakantie. Het kabinet besloot vorige week dat de scholen vanaf 31 mei en uiterlijk 7 juni weer volledig opengaan. Op het Zwijsen en het Fioretti College hebben ze besloten om niet volledig open te gaan. “Wij hebben nu een goede stabiele onderwijsorganisatie en gaan deze niet verslechteren”, aldus Anita O’Connor, algemeen directeur Voortgezet Onderwijs Veghel.

Na lang overleg met alle betrokken partijen heeft O’Connor donderdagavond de knoop doorgehakt. De Veghelse middelbare scholen, zowel het Zwijsen als het Fioretti, gaan niet volledig open. “Wij hebben het goed georganiseerd en alles loopt. Waarom zouden we nu, met nog effectief vijf lesweken te gaan, alles omgooien? Daar valt voor ons geen winst te behalen”, stelt O’Connor. Ze geeft aan dat er op beide scholen momenteel stabiel onderwijs wordt gegeven. Er zijn zorgteams die zich bekommeren om de kwetsbare kinderen en er wordt constant gemonitord of de leerlingen vorderingen maken. O’Connor vervolgt: “We werken momenteel in kleine groepen waarbij de leraar rond kan wandelen. Wanneer we volledig opengaan dan mag dat niet meer, omdat het dan te druk in de klas is. Het is dan bijna onmogelijk om goed onderwijs te geven. Van ons lerarenteam is er maar twee procent die echt volledig open wil zijn. Leraren zien vooral massaal de verslechtering van ons onderwijs als we alle leerlingen weer tegelijkertijd op school zouden moeten ontvangen en meer van de helft voelt zich niet veilig.” Iets wat O’Connor zich goed kan voorstellen, want het overgrote deel van de docenten is nog helemaal niet gevaccineerd. Er is slechts een handvol die beide prikken gehad hebben.

Zelftest werkt niet
Volgens O’Connor wordt er steeds teruggevallen op twee argumenten om de scholen te openen: de zelftesten en het houden van anderhalve meter afstand. Ze maakt gehakt van beide argumenten. “De jongeren doen niet of nauwelijks een zelftest en in verband met privacy mogen wij niet informeren naar de uitslag wanneer ze het wel doen. Het is gewoonweg niet te controleren.” En de anderhalve meter regel die in de klas geldt? “Het zijn pubers hè. Wanneer ze de school uitlopen, hangen ze bij elkaar om de nek.”

Risico’s
Bovendien wil O’Connor haar werknemers niet onnodig in gevaar brengen. “In noodsituaties zijn we echt wel bereid om risico’s te lopen, dat hebben we al anderhalf jaar laten zien. Maar er is nu geen noodsituatie, want we hebben een stabiele onderwijssituatie. Het kabinet dwingt de leerlingen om naar school te gaan en ik moet dan een leraar voor de klas zetten zonder vaccinatie. Als ik dat doe, ben ik geen goede werkgever. Daar komt nog eens bij dat de besmettingscijfers in Noord-Brabant nog steeds relatief hoog zijn.”

‘Geen goede ontwikkeling’
Het besluit van het kabinet om de scholen volledig te openen zou de zevende verandering in korte tijd zijn. O’Connor: “De overheid wil dat we alles wéér compleet op z’n kop zetten en dat terwijl we nu een stabiele situatie hebben gecreëerd waarin we fatsoenlijk onderwijs kunnen geven. Als het Fioretti en het Zwijsen volledig opengaan dan verslechtert het onderwijs. Het proces van groepsvorming dat altijd aan het begin van het schooljaar plaatsvindt zou nu starten waarmee de aandacht van de kinderen uitgaat naar een plaatsje in de groep bemachtigen. Dit ten koste van hun leerwerk. De overheid heeft aangegeven dat we ruimhartig moeten omgaan met verzoeken van leraren die uit zorg niet meer fysiek op school willen komen. Dat is bij ons een enorm hoog percentage. Dan zitten zometeen de leerlingen allemaal op school en de leraren thuis. En de persoonlijke begeleiding die zo belangrijk is gaat achteruit met een leraar die niet meer achter zijn bureau vandaan kan komen. Kortom, geen goede ontwikkeling. Ik kan mezelf dan niet meer recht in de spiegel aankijken.”

Sancties
De algemeen directeur Voortgezet Onderwijs Veghel weet niet wat de sancties zijn die de overheid gaat treffen. “Er wordt gesproken om de onderwijsinspectie in te schakelen. Zowel het Zwijsen als het Fioretti zijn Excellente Scholen. Laat ze maar langskomen dan laten we zien dat we dat nog steeds zijn zonder dat we onnodig risico’s hoeven te lopen”, besluit O’Connor.
Naar eigen zeggen was O’Connor afgelopen week zelfs een beetje ontroerd. De schoolleiding kreeg veel steun van de leraren, de ouders vertegenwoordigd in de MR-raad en de leerlingen. Vandaag (vrijdag) krijgen alle leerlingen en hun ouders van het Zwijsen en het Fioretti een brief met nadere toelichting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant