Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Archiefbeeld van een vol zwembad.</p>

Archiefbeeld van een vol zwembad.

(Foto: )
Column Hans van der Wijst

Badwaterkinderen

  •   keer gelezen

‘Het kind met het badwater weggooien’ is een bekend spreekwoord. Betekent zoiets als ‘het goede tegelijk met het slechte weggooien’. Het schoot me te binnen toen ik tijdens een wandeling met onze leasehond een verontrustend telefoontje kreeg over het buitenzwembad in Veghel. Dat zou weleens kunnen gaan verdwijnen werd mij verteld. Extra navraag schiep niet veel meer duidelijkheid, maar ik mag toch hopen dat het…nu we het toch over water hebben…een storm in het spreekwoordelijke glas is.

Ik hoef de gemiddelde Veghelaar niet uit te leggen dat het buitenzwembad een begrip is in Veghel. De meeste ouderen onder ons hebben er (pas veel later kwam er een binnenbad) hun eerste zwemdiploma’s gescoord. Lang niet altijd onder warme omstandigheden, want het was toentertijd maanden langer open. Zie mezelf nog bibberend staan op die brede, betonnen rand. Luisterend naar de gevoelsmatig (letterlijk) te lange instructies van zwembadpersoneel. Lonkend naar het toen nog verwarmde water, waar de uitnodigend warme damp van afsloeg. Bikkels waren we! Met de focus van…vooral…onze ouders op zwemveiligheid.

Inmiddels beleven duizenden zwemliefhebbers vanuit de hele omgeving er op warme dagen heerlijke tijden. Allerlei zwemvaardigheden kunnen er geoefend worden zónder meteen in je nek gehijgd te worden door een allesziende badjuf of badmeester. Je kunt er je watervrees overwinnen in een speelse setting. Vrij spetteren, doserend soppen, verantwoord duiken, gewoon lekker spélen. Reken maar dat al dat gespartel decennia lang verdrinkingsslachtoffers heeft gescheeld! Eenmaal uit het water zijn de uitgestrekte zonneweiden rondom de baden op het Prins (toen nog) Willem Alexander Sportpark een bruisende ontmoetingsplek. Je kunt er naar hartenlust relaxen, maar ook lekker bewegen en sporten met elkaar. Bovendien is het, als je de huidige coronapandemie in ogenschouw neemt, ook nog eens een plek waar je relatief veilig kunt vertoeven. In de buitenlucht. Met het oog op een mogelijk niet virusvrije toekomst geen onbelangrijk detail, lijkt me. Daarnaast is het een prima laagdrempelige voorziening, vooral voor hen die wat minder te besteden hebben.

Nostalgisch geleuter? Welnee, dergelijke plekken zijn van levensbelang voor bruisende gemeenten, zoals Veghel er een zegt te zijn. Dat Laco en de gemeente maar snel de handen ineen slaan om het/een buitenzwembad tot in lengte der dagen open te houden. Wie enerzijds, middels allerlei goede initiatieven, vol inzet op ‘meer bewegen’ en ‘gezonder leven’, kan het natuurlijk niet maken om anderzijds kostbaar badwater weg te gooien. Denk aan de kinderen die mee gaan drijven!…

Meer berichten