<p>Remco Eegerdingk (16) is vastbesloten om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken</p>

Remco Eegerdingk (16) is vastbesloten om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken

(Foto: )

Remco (16): ‘Mijn droom? Ik wil eenzaamheid bij ouderen oplossen’

  •   keer gelezen

SCHIJNDEL | Remco Eegerdingk is nog maar 16 lentes jong, maar toch heeft hij grote plannen. De Schijndelaar is vastbesloten om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Daar heeft hij echter startkapitaal voor nodig en daarom is Remco een crowdfundingactie gestart. “Het plan bevindt zich in een vergevorderd stadium. Ik hoop 31.000 euro op te halen”, vertelt hij.

Al enige tijd liep Remco rond met het idee om ouderen te gaan helpen in de strijd tegen eenzaamheid. Zijn plannen werden extra aangewakkerd door de coronapandemie. “Iedereen heeft het momenteel zwaar, maar de één wat meer dan de ander. Met name voor de ouderen is dit een zware tijd, minder contact met de familie, vrienden, gezellige uitjes of borrelgroepjes. Vooral mensen op latere leeftijd raken het contact kwijt met de maatschappij wat een probleem is dat absoluut niet onderschat mag worden”, vindt de 16-jarige Remco. 


Remco hoopt veel geld op te halen voor zijn platform.

Zelf verloor Remco zijn 89-jarige oma. Iets wat hem erg aangreep. “Mijn oma woonde in Purmerend wat 1.5 uur rijden is. Het contact met oma was daarom minimaal en ik probeerde eens per week te bellen, maar vaak kwam het er niet van. Ze was erg eenzaam. Toen COVID-19 ook in Nederland om zich heen greep, haalden we oma naar het Bekkershuis in Schijndel om haar in de buurt te hebben. Hoewel ze hier goed werd verzorgd ging ze geestelijk vreselijk snel achteruit. Ik ben gelukkig nog best vaak langsgegaan ondanks de strenge bezoekregelingen. We hebben af en toe een beetje gesjoemeld”, glimlacht Remco. Dan zuchtend: “Maar na drie weken kreeg ze een inwendige infectie en hebben we afscheid moeten nemen.”

‘Mijn droom’
Op haar sterfbed vertelde Remco van alles aan zijn oma. Ook al was zij niet aanspreekbaar door de enorme hoeveelheid medicatie. “Ik heb helaas nooit afscheid kunnen nemen in een helder gesprek.” Hij beloofde zijn oma nooit op te geven als het moeilijk zou worden en om door te zetten bij een uitdaging. Remco: “Ik wil eenzaamheid bij ouderen oplossen. Dat is mijn uitdaging. Mijn droom. De ouderen worden steeds meer digitaal en daar moeten we op inspelen. Daarom wil ik een digitaal platform ontwikkelen waar 65-plussers met elkaar en hun familie op verschillende manieren contact kunnen maken. Er mogen geen drempels of obstakels zijn. Zo is het platform heel makkelijk te gebruiken en moet het voor iedereen een verschil kunnen maken.” Remco wil daarbij gebruik maken van algoritmes. Hij vervolgt: “Zo kun je gebruikers zoeken die het best bij je passen, je kan je aansluiten bij een groepje met gedeelde interesses, spelletjes spelen, praten in groepsverband, deelnemen aan activiteiten in de buurt of oproepen plaatsen. Ook kun je vragen stellen en beantwoorden. Verder is er een beloningssysteem om gebruikers actief te houden. Zo kan iemand badges verdienen als ze actief zijn op het platform”, vertelt Remco gepassioneerd terwijl hij een word-document opstart waar de plannen tot in detail zijn uitgewerkt.

HéHallo
Het is namelijk al veel meer dan een hersenspinsel. Remco is bloedserieus: “Samen met Visit Media zijn we druk bezig met het maken van de website. Zij zijn momenteel bezig met het opstellen van een offerte. Het platform moet HéHallo gaan heten.” De website moet allerlei ingenieuze applicaties bevatten om goede matches te realiseren. De 16-jarige Remco vervolgt: “Bijvoorbeeld een thermometer waarbij rood aangeeft dat jullie dezelfde interesses of persoonlijkheidskenmerken hebben en blauw wanneer deze ver uit elkaar liggen of een agenda waar je rechtstreeks afspraken in kan plannen om te videobellen. Er is ook een mogelijkheid om te chatten met andere gebruikers inclusief chatvoorstellen met wat iemand zou kunnen vragen. Denk aan: ‘wat voor werk heb je vroeger gedaan, heb je huisdieren of wat is je mooiste herinnering’. De ervaring leert dat mensen niet altijd weten waar ze het over moeten hebben. Via zo’n chatvoorstel leer je elkaar beter kennen en het gesprek valt niet zo snel dood. Daarnaast is er een digitaal café waar je groepsgesprekken kan bijwonen en een evenementenkalender waar men zelf evenement aan kan toevoegen. Als je naar het Rijksmuseum wil, maak je een event aan en dan kijk je of er interesse is.”

Geld doneren kan HIER!

Het is niet zo dat alleen eenzame ouderen gebruik mogen maken van HéHallo. “Iedereen kan zich aanmelden. Zo kun je bijvoorbeeld in contact blijven met je familie.”

Psychologen
Mocht een gebruiker zich alsnog eenzaam voelen dan hoopt Remco op medewerking van meerdere psychologen. “Er zijn psychologen beschikbaar met een gratis vijftien minuut durende sessie of een optie om met een andere eenzame gebruiker in gesprek te gaan”, legt de jonge Schijndelaar uit. Hij heeft inmiddels al drie psychologen gevonden die hem willen helpen. “Het is een soort vangnet voor mensen die even niet lekker in hun vel zitten of het alsnog lastig vinden om contact te maken met andere mensen.” Het is bewonderenswaardig dat Remco, die daarnaast nog gewoon naar school gaat (vwo 5), vrijwel al zijn vrije tijd in het HéHallo project steekt. Het is een soort missie voor hem geworden. “Aan motivatie geen gebrek. Dat komt ook door de reacties die ik krijg. Men is enthousiast en herkent het probleem. Misschien heeft het er mee te maken dat er nog geen goede alternatieven zijn. Er zijn een paar sites die hetzelfde proberen, maar in mijn ogen kan het veel beter.” Volgens Remco is het geen belemmering dat ouderen wat minder digitaal onderlegd zijn. “Het systeem is eenvoudig en bovendien de mensen die er over een paar jaar gebruik van gaan maken hebben al veel meer ervaring met de computer en de telefoon.” 

Totaalbedrag
Samen met Visit Media is Remco bezig om de veiligheid te garanderen en natuurlijk de privacy te waarborgen. Bijvoorbeeld door een filter in te bouwen waardoor iemand nooit zijn bankgegevens kan delen. Om het platform van de grond te krijgen heeft Remco geld nodig. Veel geld. “In totaal wil ik minimaal 31.000 euro ophalen. Verder zijn we aan het onderzoeken of we een subsidie kunnen krijgen. Het maken van het platform met alle functionaliteiten kost veel geld en een groot deel hiervan probeer ik te verkrijgen doormiddel van subsidies, maar omdat de kans klein is dat het hele plaatje wordt gesubsidieerd vraag ik iedereen om hulp. Om het helemaal professioneel op te kunnen zetten is het totaalbedrag begroot op 31.000 euro.” Geen eenvoudige opdracht, maar Remco heeft zijn oma beloofd nooit op te geven.

Jetty Eugster
Remco wil iedereen ‘uit de grond van zijn hart’ bedanken voor het lezen van zijn verhaal. “Wat je ook besluit, ik ben erg dankbaar voor je tijd en blij dat ik dit onder de aandacht heb mogen brengen”, aldus Remco. Mocht het echt niet lukken dan belooft Remco al het opgehaalde geld aan een nader te bepalen goed doel te schenken. Voormalig burgemeester van Schijndel Jetty Eugster en notaris Kees Pruik hebben zich aangesloten bij het idee van Remco. Zij houden een oogje in het zeil omtrent de financiën. Zo kan er geen geld worden weggesluisd.

Doneren kan HIER!

Meer berichten