Thea uit Uden en Ans uit Veghel genieten van hun drankje. Malu van 't Hart kijkt tevreden toe.
Thea uit Uden en Ans uit Veghel genieten van hun drankje. Malu van 't Hart kijkt tevreden toe.

Veghel maakt zich op voor meer versoepelingen: ‘Laten we er met z’n allen een mooie zomer van maken’

Algemeen 1.075 keer gelezen

VEGHEL | Demissionair premier Mark Rutte heeft vrijdagavond bekend gemaakt dat er vanaf zaterdag 5 juni weer meer mogelijk is. “Ik heb goed nieuws, na een paar weken van rap dalende ziekenhuiscijfers. We durven daarom de volgende stap uit het heropeningsplan op 5 juni te zetten”, aldus Rutte.

Het thuisbezoek gaat van twee naar vier personen per dag. Ook mogen musea, bioscopen en theaters weer open. Restaurants en cafés mogen maximaal 50 mensen binnen laten, wel met reserveringen en vaste plaatsen. Ook komen er verruimingen voor de sport. Rutte: “De versoepelingen die op 5 juni ingaan, betekenen feitelijk het einde van de lockdown.”

Horeca
Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1.5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. Jeroen van den Nieuwenhuizen van ‘t Hart van Veghel is ‘erg opgelucht’. “Het is een lange periode geweest waarin onze mogelijkheden zeer beperkt waren. Het is ook fijn om stapsgewijs weer uit te bouwen naar ruimere tijden en een opschaling van het maximaal aantal personen”, legt hij uit. Jeroen kan vanaf zaterdag 50 bezoekers op het terras kwijt en 50 in het café, het maximale aantal wat straks mag. Hoe anders is dat voor Erica van Wees van Abbey Road. Op het terras kan ze er ook 50 kwijt, maar gezellig bij haar aan de bar zitten mag niet. “Wij kunnen binnen 12 personen kwijt.” Toch is ook Erica blij met de versoepelingen. “Absoluut! Al mag het voor ons allemaal nog wat sneller, want we wachten al zolang.”


De luifel en parasols bij Abbey Road beschermen de gasten tegen de felle zon.

In Zijtaart opent Franc Kleijngeld zijn horecazaak voor 26 gasten binnen en 36 gasten buiten. “We zijn heel blij dat we ons vak weer uit kunnen oefenen en de gasten weer kunnen ontvangen binnen. Gelukkig hebben we tijdens de corona met onze afhaal van friet contact kunnen houden met de inwoners van Zijtaart en ook nog een klein beetje omzet kunnen genereren”, laat Franc weten. Hij hoopt dat mensen de kleine horeca blijven waarderen. “Het zou jammer zijn als er nu massaal megaparty’s en bijeenkomsten worden georganiseerd. Op die manier worden de kleine kroegen weer leeg getrokken.”

Personele problemen
De heropening is een opsteker voor de horeca, maar het personeelstekort drukt op de blijdschap. Jeroen: “Wij zijn inderdaad op zoek naar personeel met ervaring. Veel mensen die werkzaam waren in de horeca hebben een switch gemaakt naar een andere branche. We pakken vooral mis op vakkrachten. Door de werktijden en de druk die het werk met zich meeneemt kiezen steeds meer mensen voor ander werk. Jammer, want het is niet alleen erg gezellig, maar de sociale groei die werknemers in de horeca doormaken is immens.” Bij De Afzakkerij zoeken ze personeel voor na de zomermaanden. “Ik verwacht nu geen grote problemen, maar traditioneel zit onze piek in herfst en winter. Als evenementen en theater weer volop draaien hebben we echt aanvulling nodig”, stelt Sebastiaan Beks. 


Jeroen van ‘t Hart is op zoek naar personeel, maar gelukkig heeft hij nog altijd ervaren krachten zoals Malu.

De Afzakkerij kan vanaf 5 juni weer 50 gasten ontvangen, zowel binnen als buiten. “Wanneer er verder versoepeld wordt willen we aan de kade graag ons zomerterras openen. Het is ontzettend fijn dat de horeca binnen weer open mag. Afgelopen week mochten we al gasten in de Cultuurfabriek toelaten voor lessen en repetities, maar we missen de gastvrijheid die we zo graag laten zien. En de vrijblijvendheid om door de fabriek te wandelen, er komt weer een ziel in het gebouw”, aldus Sebastiaan. Hij hoopt op een mooie zomer. “Laten we een beetje bidden voor mooi weer. Vooruitkijken is veel leuker en zinvoller dan klagen.” Erica (Abbey Road) vult aan: “We hebben een hele moeilijke periode achter de rug, maar kijken erg positief naar de toekomst.” Eventuele plannen rond de sportzomer en ander (buiten)entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is voorlopig nog niet toegestaan.
Doordat de eindtijd van restaurants naar 22.00 gaat, kunnen bezoekers weer uitgebreid gaan dineren. Patrick van Eenbergen van Vlas Graan & Koffie laat weten dat dat ook hard nodig is na bijna een volledig jaar gesloten te zijn. “Laten we er met z’n allen een mooie zomer van maken, Zodat we 2021 positief kunnen afsluiten.” Van Eenbergen kan 30 personen binnen en 30 personen buiten kwijt.


Blauwe lucht, volle terrassen met de Lambertuskerk op de achtergrond. Wat wil je nog meer?

Culturele instellingen
Musea en monumenten mogen binnen weer open. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1.5 meter afstand. Voor Coen van Zutven van Industry Bioscoop Veghel betekent dat het einde van lang wachten. Coen: “We hebben niet stil gezeten en hebben veel aandacht besteed aan het interieur. Ook kunnen gasten via onze nieuwe app hun favoriete hapjes en drankjes bestellen.”


In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag weer voor alle leeftijden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een orkest samen kan repeteren. Ook dùbent mag eindelijk weer repeteren. “Het is fantastisch om eindelijk weer samen muziek te maken. Daarnaast is het ook heerlijk om elkaar weer in het echt te ontmoeten. Vanaf de eerste minuut was het weer als vanouds”, vertelt Adje van Etten van de Veghelse feestband. Hij hoopt dat (buiten)entertainment snel weer is toegestaan. “Niks is leuker dan feest maken samen met het publiek, maar we durven nog niet teveel te hopen en wachten in spanning af.”


Dùbent hoopt snel weer buiten op te treden.

Winkels
Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook de Veghelse koopavonden op vrijdag weer zijn toegestaan. “De winkels bepalen zelf of ze opengaan. We hopen dat de meeste ondernemers dat doen”, aldus centrummanager Dirk Lammers. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter.
Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur.

Alle versoepelingen zijn HIER terug te vinden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant