Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Ad en Petra van de Meerakker samen met hun koeien.</p>

Ad en Petra van de Meerakker samen met hun koeien.

(Foto: )

Van boerderij naar meerdere vakantiewoningen

  •   keer gelezen

EERDE | Heel zijn leven woont Ad van de Meerakker aan de Kuilen in Eerde. Een rustieke plek, middenin de natuur, aan de voet van de befaamde Vlagheide. Die torent zo’n 200 meter verder boven de omgeving uit. Hij groeide op als boerenzoon en later startte hij aan de andere kant van de straat zijn eigen agrarische bedrijf. Samen met zijn vrouw Petra kreeg hij drie kinderen. Zo werd het een gezinsbedrijf. Toen duidelijk werd dat de kinderen er geen toekomst in zagen, kozen Ad en Petra voor een ommezwaai die hun kroost wél zag zitten. De switch werd jaren geleden al in gang gezet met de bouw van een recreatiewoning en de opstart van een zorgboerderij. Nu komt er een recreatiebestemming bij.

Door: Bas Ulehake.

Dat is wederom een rigoureuze en dappere stap. Daarom besloot ik er een kijkje te gaan nemen. Na een vriendelijk ontvangst werd ik direct gegrepen door een langgerekt stuk grasland waar nu nog koeien lopen. Over een poos zullen daar recreatiewoningen komen te staan. De huidige stal zal veranderen in B&B kamers. Terwijl we langs de stallen lopen en ik de vogels vrolijk hoor kwetteren, legt Ad uit hoe het proces in gang is gezet om van het boerenbedrijf een recreatiebedrijf te maken. “We zijn duidelijk aan het afbouwen. We hebben nu nog maar vierendertig koeien en enkele kalfjes. Het afbouwen is een weloverwogen proces geweest van vele jaren. Vanaf 1998 zijn er alleen nog koeien die vanaf 2006 gemolken weren door de melkrobot. Twee jaar later besloten we om een start te maken met de zorgboerderij en recreatiewoning. De zorgboerderij is in 2009 geopend.”

Recreatiewoningen
De huidige recreatiewoning wordt drie dagen in de week gebruikt als zorgboerderij. In het weekend wordt die verhuurd aan maximaal tien gasten. De nieuwe recreatiewoningen zullen in het landschap ingepast worden, maar ook voor een gedeelte op de plekken van de huidige stallen komen.
Oude stuifzandduinen worden gedeeltelijk in ere hersteld en ook komt er plaats voor wadi’s. Daardoor ontstaat een traditioneel boerenerfinrichting die overgaat naar een natuurlijk stuifduinlandschap. De focus bij de huisjes ligt volledig op deze omgeving en de historie. Op het buitengoed zullen verschillende boerderijdieren blijven wonen, daarnaast zal ieder huisje zo geplaatst worden dat recreanten vanaf de veranda en vanuit de hottub kunnen genieten van het mooie uitzicht en de fijne natuur. In totaal komen er vijf nieuwe recreatiewoningen en vier B&B kamers. Het overgebleven land, wat de koeien niet meer nodig hebben, wil het gezin blijven gebruiken voor akkerbouw.

Principeverzoek
De gemeente heeft de principemedewerking onlangs verleend waardoor ze verder kunnen. De tekeningen van de recreatiewoningen zijn volgens Ad en Petra nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Trots vertellen ze er bij dat hun kinderen en schoondochter het uiteindelijk gaan runnen. Ad: “Ze zijn op veel plekken gaan kijken om zo tot de beste ideeën te komen voor de recreatiewoningen die we willen gaan bouwen. Dan moet het een toekomstbestendig bedrijf worden waarbij de natuur een grote focus blijft.” Ik heb er in ieder geval een goed gevoel bij.

Meer berichten