Foto:
Column Hans van der Wijst

Baudetië

  •   keer gelezen

Ben de afgelopen dagen geografisch denkend bezig geweest. Heb speurend op landkaarten gekeken naar plekken in Nederland waar nog veel ruimte is. Waar als het ware een land bínnen een land kan worden gesticht. Waar zo’n 523.083 mensen in kunnen. Vanwaar dat precieze getal? In maart 2021 stemde dát aantal Nederlanders op Forum voor Democratie (FvD) en hun grote leider maakte afgelopen week bekend dat hij een ‘Forumland’ wil stichten. Wie het fijne daarvan wil weten…en wie wil nou géén eigen land?...doet er goed aan de YouTubeshows ‘Het Forum’ van Thierry Baudet eens te bekijken.

Héér…lijk! Heb me kostelijk vermaakt met dwaalgeest Thierry. Alsof je in een modern sprookje verzeild raakt. Over een man die graag zijn eigen land wil hebben. Nu willen veel mannen dat, en daarom is er ook veel oorlog op onze aardbol, maar bij Thierry is er…gelukkig…nog geen sprake van écht wapengekletter. Hij komt niet veel verder dan wat geruzie met medebroeders in zíjn strijd, irritatie over de hém niet welgezinde media en het uitmelken van een uitgekiend gespeelde slachtofferrol. Dat koppelt hij steevast aan uilige, boreale prietpraat. En nu is er dan ‘Forumland’.

Met zijn ‘ik-weet-wel-wat-goed-voor-de-mensen-is’-toontje zegt ie niet direct (?!) aan een territoriaal land te denken, maar aan een virtueel land. Pfoeh! Komen we voorlopig goed weg. Nee, Thierry wil in eerste instantie naar een beweging waarin FvD’ers hun eigen sociaal-economische verbanden creëren. Net zoals de ‘linkse elite’. Hij wil een eigen woningbouwvereniging, eigen scholen met FvD-leraren, een week- of dagblad, een eigen betalingssysteem (Forum-cryptomunt), een eigen marktplaats, vacaturebank, een lijst van FvD-winkeliers zodat FvD’ers ‘veilig’ inkopen kunnen doen. Daarnaast denkt ie ook aan een datingapp voor louter FvD’ers. Thierry toch, ooit van inteelt gehoord? Bij de zin ‘De prijs van leven in mijn zuil (Forumland) is ‘uitsluiting’ door de bestaande samenleving’, liepen ijskoude rillingen over mijn rug.

Ik zeg: “Zo’n man gun je een eigen land!” Ik keek in eerste instantie naar eventuele ruimte in krimpprovincies als Groningen, Friesland, Drenthe of Limburg. Die hoeft niet groot te zijn. Zijn aanhang vermindert vanzelf door geruzie of griepjes die geen griepjes blijken te zijn. De ‘bestaande SAMENleving’ komt dan vanzelf weer in beeld. Mijn zoektocht ging echter de grens over toen Thierry oreerde dat hij het opleiden van een eigen elite als middel zag voor behoud van macht voor zijn beweging. Tóen dacht ik spontaan aan Kim Jong-un. Én Noord-Korea. Plek zat daarginds…voor Baudetië...

Meer berichten