Remco Kuijs samen met zijn band.
Remco Kuijs samen met zijn band. (Foto: )

Remco staat binnenkort met band op groot podium: ‘Ik heb leren omgaan met tegenslagen’

  •   keer gelezen

HEESWIJK-DINTHER | Remco Kuijs uit Heeswijk-Dinther is al zolang hij zich kan herinneren in de ban van muziek. Binnenkort schittert hij met zijn band op een groot evenement in Eindhoven.

Zolang Remco Kuijs (20) uit Heeswijk-Dinther zich kan herinneren, is hij in de ban van muziek. “Het was een concertregistratie van Queen die mijn interesse op – ik meen – mijn zevende aanwakkerde”, vertelt hij. Sindsdien wil de inwoner van Heeswijk-Dinther van niets anders weten. Want Kuijs studeert binnenkort af aan het Rock City Institute in Eindhoven. “Dit is een mbo-opleiding voor (aanstaande) muzikanten”, zegt Kuijs. “Vergis je niet, het was meer dan muziek maken. Ik heb bijvoorbeeld ook rekenen en taal gehad, het blijft wel een school. Maar dat neemt niet weg dat ik de afgelopen jaren erg genoten heb.” Na de inspirerende DVD van het Queen-concert was de singer-songwriter zo geïnspireerd, dat het niet lang duurde voordat hij op gitaarles ging. “Ik heb uiteindelijk zes jaren les gehad”, vertelt hij. “Bovendien ben ik gaan zingen. Dat maakt dat ik in een groep meestal de vocals doe.” Op het Fioretti College in Veghel was Kuijs op een gegeven moment te vinden in de schoolband. “Ik was toen veertien jaar”, vertelt hij. “We begonnen als coverband, maar hadden op een gegeven moment wel een eigen sound.” Kuijs wil heel graag door in het vak. Op school in Eindhoven formeerde hij met medestudenten de band KUIJS. “Tja, we hadden een naam nodig. En omdat ik de zanger ben, kwam iemand met het voorstel om de groep Remco te noemen. Ik heb toen voorgesteld om er KUIJS van te maken. Dat staat voor mijn gevoel professioneler.”

Tientallen studenten
Het optreden van KUIJS op 1 juli in Eindhoven is een van de activiteiten op Crafted, dat van 1 tot en met 4 juli in winkelcentrum Heuvel Eindhoven en voormalig jongerencentrum Dynamo wordt gehouden. Het feest wordt sinds 2018 gehouden om creatieve studenten van de mbo-instelling in het zonnetje te zetten.

Schoolband
De band KUIJS bestaat behalve zanger/gitarist Kuijs, ook uit Bob Martens (percussie), Floris van Dorst (gitaar), Hanna Lahaye en Deni Ypenga (allebei achtergrond zang). Op het programma staat een akoestische sessie van rock muziek. “Ik heb er vreselijk zin in”, zegt hij. “Maar laten we eerst ons examen succesvol afronden.”
KUIJS is geen onbekende in de regio. Recent kwam de band nog in de publiciteit door een geldinzamelingactie. “Mijn opa heeft Alzheimer”, vertelt Kuijs. “Dat bracht de band op het idee om de opbrengst van de single Strangers in your mind aan Alzheimer Nederland te schenken. Het is een lied van hoop. Het is tevens een oproep aan mensen om hun herinneringen met elkaar te delen zolang het nog kan.”
Het optreden van KUIJS is een van de hoogtepunten tijdens Crafted. Verder staan onder meer een modeshow, een afstudeershow van interieurstylisten en meubelmakers en eetbare kunst van top-koks op het programma. Vanuit - de voor de gelegenheid ingerichte - Studio Crafted worden rechtstreekse uitzendingen verzorgd. Terugkijkend op zijn opleiding op het Rock City Institute in Eindhoven zegt Kuijs veel geleerd te hebben. “Ik heb leren samenwerken, omgaan met tegenslagen. En dat zijn natuurlijk belangrijke zaken voor een muzikant.”

Meer berichten