<p>Bart Ensing exposeert op De Noordkade.</p>

Bart Ensing exposeert op De Noordkade.

(Foto:)

De Compagnie presenteert Schemerwerelden van Ensing

  •   keer gelezen

VEGHEL | Licht door de bladeren. De takken van de boom verbonden met de grond, de bomen onder de grond verbonden via het schimmelnetwerk. Onzichtbaar. Verbindingen in de natuur, tussen mensen en de natuur. Bart Ensing haalt deze natuur naar binnen in de betonnen Wiebenga silo aan de Noordkade. Hij maakt het werk ter plekke en vanaf 13 juni is het publiek welkom bij de opbouw. Schemerwerelden is van 20 juni tot en met 15 augustus te zien.

Ensing maakt kunst met en in de natuur. Hij begon met sculpturen van in de natuur gevonden hout, organisch vormgegeven. Maar sinds enige jaren maakt hij ook installaties, vaak buiten, in de natuur. Bijvoorbeeld honderden draden in bomen. Het industriële erfgoed van de Wiebenga silo is niet de eerste plek waar je aan natuur denkt. Ensing hangt bomen en takken op, spant wortel- en schimmeldraden en creëert zo een bijzondere ervaring. De kunstenaar maakt zichtbaar wat onzichtbaar is, relaties die we niet zien, of die er misschien ook helemaal niet zijn? Schimmels die verbindingen leggen, die tekeningen maken in sculpturen. Figuren die opdoemen uit de schaduw. Hij gebruikt de hoogte van de silo’s, het donker, speelt met licht en schaduw. Het werk moet ter plekke ontstaan, locatie-specifiek. Het is deels groot en tijdelijk, maar ook klein en poëtisch, voor op de kast of aan de muur. Opgediend met een vleugje humor.
De Wiebenga silo is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade. De tentoonstelling is te zien van 20 juni tot en met 15 augustus op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Meer berichten