Foto:
+ FOTO’S

Respect, erkenning en waardering voor alle veteranen

  •   keer gelezen

VEGHEL | Nederlandse veteranen zijn (ex-)militairen of nog in werkelijke dienst zijnde militairen die door de Nederlandse regering zijn ingezet in een oorlog of tijdens een vredemissie. Afgelopen vrijdagmiddag werd een bijeenkomst georganiseerd voor deze militaire veteranen.

Gemeente Meierijstad stond afgelopen vrijdag stil bij deze Veteranendag. Locoburgemeester Jan Goijaarts legde, samen met de leden van het comité Veteranen Meierijstad, kransen bij de Mariakapel aan de Markt in Schijndel en bij het Veteranenmonument aan de Kolonel Johnsonstraat in Veghel. Bij de herdenkingen waren alleen genodigden aanwezig.

Gedurende de bijeenkomst werden drie kansen gelegd onder begeleiding van de leerlingen van basisschool Bernadette in Veghel. Marjolein Schellen blies de taptoe, waarna één minuut stilte volgde. Woordjes waren er van Wim Zwartjes, voorzitter van de Veteranenvereniging Veghel, en wethouder Jan Goijaarts. “Gelukkig lijkt het einde van de coronacrisis te naderen, maar helaas is dat net niet op tijd voor Veteranendag. Laten we hopen dat volgend jaar alles weer normaal is en dat we elkaar dan weer in groten getale kunnen ontmoeten en spreken”, aldus Goijaarts.

Op de adressenlijst van bij Meierijstad bekende veteranen staan 418 namen. Goijaarts vervolgt: “Mijn dochter is getrouwd met een van hen. Ik ben enorm trots op het feit dat hij zich inzet voor de vrede en veiligheid in de wereld. Tegelijkertijd zie ik wat zijn werk soms ook teweegbrengt in zijn gezin en in onze familie. Ik zie soms de spanning bij mijn dochter als hij weer uitgezonden is, zie wat een uitzending voor haar betekent. Maar ook wat het voor hem betekent. Dat zij en haar kinderen hem moeten missen. Maar ook dat hij hen moet missen. Dat het gezin regelmatig niet compleet is bij grote e´n kleine gezinsgebeurtenissen. Hoe groot de blijdschap is als ze weer compleet zijn. Wat echter altijd voorop staat is de trots als het om zijn werk gaat. Zijn trots, de trots van mijn dochter én mijn trots: mijn schoonzoon doet enorm belangrijk werk. Niet alleen voor Nederland maar voor de hele wereld. En dat deed of doet u ook: in het verleden, heden en in de toekomst. En daarvoor zijn wij u alle dankbaarheid en respect verschuldigd.”

Foto’s: Arthur Pfaff.

Meer berichten