Sophie aan het werk met een hondje op de behandeltafel.
Sophie aan het werk met een hondje op de behandeltafel.

‘Vanuit het hele land naar Aadal voor knieoperaties’

Algemeen 1.087 keer gelezen

ERP | Het klinkt als een klassiek meisjesboek. Sophie Bool (33) droomde er als klein meisje al van om dierenarts te worden en mag zich nu elke dag met veel plezier inzetten voor dierwelzijn. Na haar studie aan de Universiteit van Utrecht heeft ze een aantal jaren als gemengd dierenarts gewerkt: paarden, rundvee en gezelschapsdieren. Uiteindelijk heeft ze er bewust voor gekozen om zich toe te leggen op de gezelschapsdieren bij Aadal Dierenklinieken.

“Iedere dag op de praktijk is anders, elke dier is anders én elke eigenaar is anders”, vertelt Sophie lachend. Het is wel altijd heel druk. In de ochtend staan vaak de operaties gepland en in de middag en avond is er spreekuur. Sophie heeft net samen met paraveterinair assistente Loes een spoedoperatie uitgevoerd bij een labrador met een baarmoederontsteking. Deze moest acuut verwijderd worden om het dier te redden. De labrador ligt in alle rust bij te komen van de operatie. Voor Sophie is er echter zeker geen rust, want die gaat in één moeite door naar een nest Friese stabij pups. Deze vrolijke bende is naar de praktijk gekomen voor hun eerste enting en om gechipt te worden. Voor even wordt de praktijk flink op stelten gezet. Dan is echter de volgende pluizige patiënt alweer aan de beurt. Een hangoorkonijn dat gecastreerd moet worden. Sophie werkt hard door en is helemaal in haar element. Sophie: “Het zijn natuurlijk niet alleen de succesverhalen en springende puppy’s. Soms moeten we ook euthanasie plegen. Ook dat valt onder onze zorgplicht. Sommige dieren zijn helaas echt op. Uiteraard proberen we de eigenaren dan zo goed mogelijk te begeleiden. Het hoort erbij maar wennen doet het ook voor ons nooit.”


Sophie aan het werk.

Sophie is één van de zeven gezelschapsdierenartsen van de praktijk. “We horen met de gezelschapsdieren onder de naam Aadal Dierenklinieken bij het grote adVee Dierenartsen met specialistische dierenartsenteams voor de varkens, het pluimvee en de herkauwers.” Voor bijna ieder dier is er bij ons een eigen dierenarts. “Een grote praktijk met voor de gezelschapsdieren vestigingen in Veghel, Heeswijk-Dinther en Erp. In Erp hebben we zelfs een aparte ingang voor de katten en daarmee het Cat Friendly predicaat. Met twee eigen apotheken en een laboratorium zijn we zeker groot te noemen, maar toch heel erg persoonlijk en laagdrempelig. Dat vinden wij belangrijk.”

Specialisme
“Een leven lang leren past bij mij en dit vakgebied”, zegt Sophie. “Ik zocht een specialisme waarin ik nog meer verschil kan maken voor de dieren. Het werd de Chiropractie. De opleiding heb ik gevolgd bij The Backbone Academy in Hamburg, Duitsland.” Maar wat doet chiropractie nou eigenlijk voor een dier? “Ik leg het altijd zo uit: de chiropractie is een vorm van manuele therapie. Het maakt vaak echt een verschil bij chronische klachten aan het bewegingsapparaat. Het is bijvoorbeeld ondersteunend bij revalidatie en bij oudere dieren met artrose klachten.” Als praktijk biedt Aadal Dierenklinieken ook nog andere specialistische zorg. De collega’s van Sophie leggen zich bijvoorbeeld toe op de interne geneeskunde, echografie en de orthopedie. Voor de knieoperaties komen klanten zelfs vanuit het hele land naar Veghel. “Andere praktijken willen nog wel eens de hoofdprijs rekenen voor sommige ingrepen, wij streven er altijd naar dat onze zorg naar redelijkheid voor iedereen betaalbaar blijft,” aldus Sophie.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant