<p>Roel en zijn vrouw hadden nog een extra verrassing voor Ria (midden).</p>

Roel en zijn vrouw hadden nog een extra verrassing voor Ria (midden).

(Foto: )

Veel munten voor onderhoud Keldonkse molen

  •   keer gelezen

KELDONK | Een zak die ruim zes kilo woog met munten uit 52 verschillende landen, het was de bijdrage die Roel uit Helvoirt op Nationale Molendag per fiets bij de Keldonkse molen kwam afgeven. De coronaregels stonden op dat moment een ontvangst op de molen niet toe. Vorige week kwamen Roel en zijn vrouw op uitnodiging van de Keldonkse molenstichting wederom naar Keldonk. Dit keer voor koffie met gebak en uiteraard een rondleiding op de molen door molenaar Hans van den Hurk.

Het had nog even wat voeten in aarde voordat contact gelegd kon worden met de gulle gever. De zware zak met munten was op 9 mei in ontvangst genomen. Afgegeven door een wielrenner uit Helvoirt die de munten vond in oude bankstellen in een periode waarin hij werkzaam was bij een kringloopwinkel, meer was er over hem niet bekend. Verder alleen nog dat hij vorig jaar in de zomer de oproep van Ria Kuijpers gehoord had tijdens het radioprogramma Graat & De Laat van Omroep Brabant. Hij luisterde dat programma trouw elke zaterdag tijdens het eten tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

Op zaterdag 5 juni werd tijdens Graat & De Laat een oproep gedaan om in contact te komen met de dan nog onbekende wielrenner uit Helvoirt. De hoop dat hij ook nu aan de boterhammen naar Omroep Brabant zat te luisteren was groot. Binnen een kwartier meldde zich ene Roel uit Helvoirt. Hij was de man die de zak met de vele munten had bezorgd. Buiten de uitzending om werd een afspraak gemaakt voor een feestelijk bezoekje aan korenmolen De Hoop in Keldonk.

Munten en biljetten
Afgelopen zondag 13 juni was het zover. Roel en zijn vrouw kwamen naar Keldonk en genoten samen met Ria Kuijpers van koffie en appelgebak. Ria vertelde hoeveel plezier zij had beleefd aan het sorteren van de flinke berg met munten. Roel had nog een extra verrassing. Opnieuw overhandigde hij Ria een kistje met veel munten en papiergeld dat resteerde na een verre wereldreis van jaren geleden.

Pannenkoekenpakket
Uiteraard kreeg het stel een rondleiding op de molen van molenaar Hans van den Hurk. Aan het einde was er voor thuis een pannenkoekenpakket voor een heerlijke maaltijd streuf en natuurlijk het Keldonkse Roggebrood van de Keldonkse bakker Antoine Van De Rakt.

De spaaractie gaat door
Ria blijft doorgaan met haar inzamelingsactie voor het onderhoud van korenmolen de Hoop in Keldonk. Nu iedereen hopelijk binnenkort weer op vakantie kan, is Ria op zoek naar mensen die contacten hebben in of reizen naar Hongarije, Tsjechië of Denemarken. Ook voor Duitsland (Düsseldorf), Slovenië (Ljubljana), Letland (Riga) en Oostenrijk (Innsbruck of Wenen) is Ria op zoek naar een contactpersoon. Bij de laatst genoemde landen verloopt de inwisseling van de munten via de nationale bank van dat land. Tussen haakjes staat de (dichtstbijzijnde) stad waar de nationale bank in dat land gevestigd is.

Lezers kunnen contact opnemen met Ria Kuijpers door een berichtje te sturen naar: 0626079122.

Meer berichten