Wethouder Harry van Rooijen in de Ecomobiel.
Wethouder Harry van Rooijen in de Ecomobiel. Foto:

Van Rooijen wil niet het verwijt krijgen dat hij ‘op zijn handen is blijven zitten’

Algemeen 887 keer gelezen

VEGHEL | Sinds vorige week donderdag gebruikt de gemeente Meierijstad een Ecomobiel: een verrijdbaar, duurzaam Tiny House waarmee ze in alle kernen inwoners kan opzoeken om in gesprek te gaan over duurzaamheid. De Ecomobiel wordt ingezet voor adviesgesprekken en participatiemomenten bij beleidsthema’s als woningverduurzaming, windenergie of aardgasvrij. Midden op de weekmarkt in Veghel werd de Ecomobiel afgelopen donderdag bezocht door wethouder Harry van Rooijen. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni stond de Ecomobiel op de weekmarkten in Sint-Oedenrode en Schijndel. De andere kernen volgen snel.

De Ecomobiel is een extra instrument naast de manieren die mensen al gewend zijn zoals bijvoorbeeld (online)informatie- of inloopbijeenkomsten en de website. De gemeente Meierijstad wil de inwoners er actief mee opzoeken om ideeën op te halen, te informeren en ondersteunen, bijvoorbeeld bij de verduurzaming van hun woning. “We verwachten dat mensen er heel gemakkelijk binnenstappen en zo bereiken wij meer mensen”, aldus de wethouder. Op www.meierijstad.nl/ecomobiel is voortaan te zien wanneer en waar de Ecomobiel op locatie is. In de Ecomobiel kunnen geïnteresseerden terecht met vragen, opmerkingen of wanneer ze op zoek zijn naar voorlichting. Van Rooijen vervolgt: “Duurzaamheid is niet per se een sexy onderwerp, maar wel heel belangrijk. Daarom blijven we er aandacht voor vragen. Je hoort nu vooral de mensen die tegen allerlei maatregelen zijn, maar wij willen de zwijgende meerderheid spreken die wel wil verduurzamen.” 

Tandje
De wethouder wil later niet het verwijt krijgen dat hij ‘op zijn handen is blijven zitten’. Van Rooijen: “Ik wil graag een tandje bijzetten. Het willen, moet doen worden. Uiteraard geleidelijk, want ik wil niks forceren. We moeten er onze tijd voor nemen en hoeven echt niet ruim voor 2050 klaar te zijn. Snel als het kan, langzaam als het moet. Het is een traject dat jaren duurt en waarin kwaliteit boven snelheid moet staan. Maar dat wil niet zeggen dat we het maar moeten uitstellen.” Paul Pöttgens, voorzitter van de Energie Coöperatie Meierijstad, vult aan: “Het is duidelijk. We zijn er nog niet en moeten nog heel veel doen, maar we zijn wel onderweg. Voor veel mensen is et nog steeds een ver van hun bed show. Dus laten we mensen meerdere handvaten geven om zich te verdiepen in duurzaamheid.”

Duurzaamheid
Elke gemeente moet voor eind 2021 bedenken op welke manier ze zorgt dat de gemeente uiterlijk in 2050 aardgasvrij is. Daarom blijft duurzaamheid op de agenda van Meierijstad staan. Wethouder van Rooijen: “We vragen op allerlei terreinen van onze inwoners en bedrijven om duurzamer te gaan wonen en leven. Dan moeten mensen ook bij ons terecht kunnen als ze willen weten hoe ze dat het beste kunnen aanpakken en welke mogelijkheden en regelingen er zijn.” De Ecomobiel is volledig duurzaam gebouwd op basis van natuurlijke en circulaire materialen. Er is gebruik gemaakt van hennep als natuurlijk isolatiemateriaal. De kozijnen zijn van 100 procent recyclebare kunststof met HR-beglazing. Ook bevat de Ecomobiel zonnepanelen, een infrarood- paneel en composttoilet waardoor deze volledig zelfvoorzienend (off-grid) is.

De gemeente zet het middel de komende jaren in voor verschillende activiteiten en participatiemomenten rondom duurzaamheid. In eerste instantie gaan de Energiecoaches (samenwerking van Energie Coöperatie Meierijstad en gemeente) ermee rondtoeren. Zij informeren inwoners bij vragen over de verduurzaming van hun woning.

Wethouder Harry van Rooijen en Paul Pöttgens, voorzitter van de Energie Coöperatie Meierijstad.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant