<p>Theatertour DE SOOS is vanaf 23 juni te zien in verschillende theaters in de regio.</p>

Theatertour DE SOOS is vanaf 23 juni te zien in verschillende theaters in de regio.

(Foto:)

Vliegende start voor Trots54: start theatertour en subsidie

  •   keer gelezen

VEGHEL/OSS/CUIJK | Trots54 (voorheen Theatergroep Trots) staat vanaf 23 juni weer op de bühne met een nieuwe voorstelling: DE SOOS – huis van succes. De start van de theatertour is dit jaar extra feestelijk: met toezegging van een landelijke subsidie voor Trots54 staat de jongerencommunity deze zomer dubbel in de schijnwerpers.

Wat zes jaar geleden ooit begon met een liedje van zakelijke en artistiek leider Jesse van den Elsen, is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende jongerencommunity in de regio Noordoost-Brabant. DE SOOS is een theatervoorstelling van productiegroep Trots 54: een kunst en cultuur community voor en door jongeren. Een plek waar jongeren aan de slag kunnen met hun dromen, ambities en uitdagingen en waar verhalen verteld worden over vriendschap, liefde, school, werk, thuissituatie en mentale en fysieke gezondheid.
De afgelopen jaren maakte Theatergroep Trots in opdracht van De Leijgraaf verschillende succesvolle theatervoorstellingen. Waar voorheen De Leijgraaf de enige opdrachtgever was van voormalig Theatergroep Trots, is Trots54 inmiddels doorgegroeid naar een stichting met een eigen bestuur en aangesloten bij partners uit onderwijs, cultuur en het sociaal domein in de regio. De successen van de theatergroep zijn dan ook niet onopgemerkt gebleven.

Subsidie van Fonds voor Cultuurparticipatie
Deze week ontving Trots54 het feestelijke nieuws dat de aanvraag voor landelijke subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie is toegezegd. Zo oordeelde het Fonds dat het organiseren van muziektheaterproducties met jongeren op zichzelf natuurlijk niet vernieuwd is, maar het bouwen aan een jongerencommunity die stevig verbonden is met de regio wel. Daarnaast is het nieuw dat zoveel partners zich duurzaam aan elkaar verbinden. Doordat jongeren in dit project zelf kunst maken op basis van persoonlijke verhalen, doen zij nu wel mee. Trots54 kent de jongeren en hun behoeften en drempels worden weggenomen. Naast de landelijke subsidie ontving de jongerencommunity eerder al steun vanuit omliggende gemeenten en de provincie. Trots54 is hiermee in staat verder te bouwen aan de community, zodat cultuurparticipatie en talentontwikkeling voor elke jongere vanuit de gewenste kunstdiscipline bereikbaar is.

Theatertour DE SOOS – huis van succes
DE SOOS was jarenlang een relaxte hangplek voor jongeren in de wijk ’t Scharnier. Na het overlijden van beheerder en inspirator Jan is het jongerencentrum hard achteruit gegaan: de plek is vervallen en de sfeer en samenhang tussen de jongeren is ver te zoeken. Een sluiting dreigt! Weten de jongeren het om te draaien? Of komen ze op straat te staan?

Meer berichten