<p>Donna van den Bosch (staand rechts) ging met deze delegatie langs in Sint-Oedenrode en Veghel.</p>

Donna van den Bosch (staand rechts) ging met deze delegatie langs in Sint-Oedenrode en Veghel.

VOLOP Meierijstad viert eerste verjaardag: ‘Trots dat we zulke mooie initiatieven hebben geplaatst’

  •   keer gelezen

VEGHEL | VOLOP Meierijstad bestaat één jaar. Het initiatief dat wordt gesteund door de gemeente, de provincie en de drie centrummanagers van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode probeert leegstaande panden te vullen met kleinschalige en lokale initiatieven. Vorige week donderdag vierde VOLOP Meierijstad haar eerste verjaardag met een korte toer langs een aantal nieuwe ondernemers.

De kartrekker van de Meierijstadse afdeling van VOLOP is de Erpse Donna van den Bosch. Ze blikt terug op een leuke en interessante dag. “We zijn gestart bij Healing Zentrum in Sint-Oedenrode. Dat is ook het eerst geplaatste initiatief waar we een plekje voor hebben gevonden. Zonder VOLOP hadden ze vermoedelijk nooit de stap gemaakt om een winkelpand te betrekken.” Verder bezocht de delegatie, bestaande uit Dirk Lammers (centrummanager Veghel), Harrie van Herpen (centrummanager Schijndel), Pieter van de Kamp (centrummanager Sint-Oedenrode), Otto Sanders, Saskia Malta en Paulien Donkers (gemeente Meierijstad), Donna van den Bosch (projectleider VOLOP Meierijstad), Maruja Gutierrez (projectleider VOLOP Brabant), John de Roij (vrijwilliger bij VOLOP Brabant) en wethouder Harry van Rooijen, Creatief Rooi, Thuis in Rooi en in Veghel Art Studio. 


Op bezoek bij kunstenaar Christian van Hedel.

De dag werd afgesloten met een borreltje bij The Yard. Wethouder Van Rooijen sprak van een enerverende dag. “Mooi om te zien dat VOLOP proactief en met succes nieuwe initiatieven heeft ontwikkeld én ook de diversiteit van centrumactiviteiten heeft gerealiseerd. Niet alleen winkels in bestaande ketens maar ook cultuur/ kunst, maatschappelijke verbindende activiteiten.”

Risico
Voor Van den Bosch was het een spannend jaar. Een jaar geleden stapte ze in het VOLOP-avontuur. Het coronavirus maakte het allemaal niet makkelijker. “Ik ben stiekem best trots dat we zulke mooie initiatieven hebben geplaatst, ondanks corona. Het is niet vanzelfsprekend om midden in de coronapandemie een winkelpand te betrekken. De initiatiefnemers nemen toch een risico. Dat moet je maar durven.” Wethouder Van Rooijen vult aan: “Bijzonder om te zien dat de nieuwe ondernemers stuk voor stuk kansen zien, enthousiast zijn en positief naar de toekomst kijken.”

Overtreffen
Persoonlijk vindt Van den Bosch het werk hartstikke leuk. “Dat komt mede door alle positieve reacties. Ik ga gewoon door en hoop het komende jaar minder via zoom en teams te doen en meer in real life. De werkomstandigheden waren afgelopen jaar niet optimaal. Ik hoop op veel nieuwe aanwas.” Een voorspelling geven vindt ze lastig. “Het afgelopen jaar hebben we vier initiatieven geplaatst en vijf etalages gevuld. Het zou mooi zijn als we dat kunnen overtreffen.”

Verantwoordelijkheid
Het meeste succes had VOLOP in Sint-Oedenrode. Hoe dat komt, weet Van den Bosch niet precies. “Er was in Sint-Oedenrode veel behoefte aan ontmoetingsplekken. We hebben daar ook veel aanvragen voor gehad, maar niet alles voldeed aan onze eisen. Een idee moet wel haalbaar, kwalitatief en van toegevoegde waarde zijn en je moet verantwoordelijkheid nemen. Het is een echte winkel dus dan kun je niet opengaan wanneer je toevallig zin hebt.”


De dag eindige met een borrel in de tuin van The Yard.

VOLOP richt zich vooral op de drie kernen: Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Vallen de kerkdorpen daarmee buiten de boot? “Nee hoor, al heb ik daar nog niet echt over nagedacht. Misschien omdat er in de kerkdorpen ook veel minder leegstand is. Het mag natuurlijk wel. Net als een Erpse ondernemer die in Veghel terecht wil. Dat mag uiteraard ook. Alle ideeën zijn welkom.” VOLOP wordt ondersteunt door Provincie Noord-Brabant. VOLOP Meierijstad blijft onderdeel van VOLOP Brabant.

Meer berichten