Foto:

EHBO’ers helpen op Veghelse vaccinatielocatie: ‘Het is voor mensen toch spannender dan je denkt’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Wethouder Rik Compagne heeft afgelopen vrijdag de vrijwilligers van de zes EHBO-verenigingen in Meierijstad die sinds januari 2021 werkzaam zijn bij de coronavaccinatielocatie in Veghel een hart onder de riem gestoken. Deze groep van zo’n 100 vrijwilligers zorgt in dagelijkse shifts van 08.00 uur tot 22.00 uur voor ondersteuning bij de ‘na zit’ van de gevaccineerden. Compagne prees de inzet van de EHBO’ers. 

Vanaf dag één zijn er op ieder moment minimaal vijf EHBO’ers aanwezig op de vaccinatielocatie op De Amert in Veghel. Veghelaar Peer Hurkmans coördineert de boel. “Het is een mooie samenwerking tussen de zes EHBO-verenigingen in Meierijstad. Het is fantastisch dat wij deze vaccinatielocatie, die van maatschappelijk belang is, kunnen ondersteunen.” Hurkmans legt uit wat de EHBO’ers zoal doen. “Over het algemeen is het gelukkig rustig. Maar toch zijn onze tien bedden hier vaak gevuld. Er liggen mensen met verschillende klachten, denk aan: prikangst, overgeven of mensen die flauw dreigen te vallen. Daarnaast observeren de EHBO’ers en stellen ze mensen gerust. Een aantal vindt het echt spannend. Het is fijn als ze dan iemand hebben waar ze mee kunnen praten.” Volgens Hurkmans komt prikangst vaker voor dan men denkt. Hij vervolgt: “Dan komen wij EHBO’ers in actie. Er zijn mensen die in huilen uitbarsten. De prikker komt dan naar ons toe om te vragen of wij er even bij willen blijven. Je zorgt dan voor afleiding, een veilig gevoel en mentale ondersteuning.” Vrijwilliger Jeanne van Erp uit Schijndel vult aan: “Ik heb een keer met een 94-jarige man zitten praten die na drie kwartier zei dat zijn vrouw nog in de auto zat. De man was al maanden niet buiten geweest en hij zag het echt als uitje”, lacht ze.

Helpen
Jeanne zet zich als EHBO’er met plezier in om alles in goede banen te leiden. Ze vervolgt: “Ik kom uit de zorg en ben inmiddels met pensioen. Ik wil de medemens graag helpen.” Collega-vrijwilliger Theo Weijers uit Veghel wil graag iets terugdoen voor de maatschappij. Bovendien vindt hij het fijn om zijn steentje bij te dragen aan een coronavrije toekomst. Theo: “Het is voor de mensen toch spannender dan je denkt. Die spanning in combinatie met bijvoorbeeld de hitte van de afgelopen week leidt tot wat meer problemen bij de gevaccineerden. Net nog werd er iemand onwel. Die vangen wij als EHBO’ers dan op. Dat wordt als zeer prettig ervaren. De dankbaarheid is groot.”


Jeanne, Peer en Theo.

Hurkmans laat weten dat hij gelukkig nog geen ernstige zaken heeft meegemaakt. In een half jaar is er vier keer een ambulance gealarmeerd. De komende tijd hoopt Hurkmans nog wat ‘extra handjes’ te mogen verwelkomen. “Er vallen wat gaten in onze roosters vanwege de vakantie. Vooral in de avonden en weekenden wordt het lastiger. Nieuwe vrijwilligers zijn daarom hard nodig, maar ze moeten wel een EHBO-diploma hebben.”

Waardering
Wethouder Compagne had afgelopen vrijdag chocolaatjes meegenomen als blijk van waardering voor het werk van de EHBO’ers. “Ik vind een bedankje op z’n plaats. Zeven dagen in de week zijn de EHBO’ers hier aanwezig, van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat. Bij dezen spreken wij als gemeentebestuur onze waardering uit voor al deze vrijwilligers.” Hurkmans vult lachend aan: “Al denk ik wel dat de chocolaatjes inmiddels gesmolten zijn.”

Meer berichten