<p>Kermisexploitant William Roulaux en Mike van den Biggelaar tijdens de kermis van vorig jaar.</p>

Kermisexploitant William Roulaux en Mike van den Biggelaar tijdens de kermis van vorig jaar.

(Foto: )

Kermissen in Veghel en Erp gaan dit jaar door: ‘Moeten wel rekening houden met de 1.5 meterregel’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Voorzitter van de Stichting Kermissen Veghel Mike van den Biggelaar gaat ervan uit dat de kermissen in Erp, Eerde, Veghel en Boerdonk ‘gewoon’ door kunnen gaan. “We moeten alleen wel rekening houden met de 1.5 meterregel”, aldus Van den Biggelaar. Half augustus bekijkt de overheid of de 1.5 meterregel ook losgelaten kan worden.

Door: Ties van Dooren.

Eerder dit jaar gingen de kermissen in Mariaheide, Zijtaart en Keldonk niet door. Van den Biggelaar legt uit waarom: “Dat had alles te maken met de maatregelen die toen van kracht waren. Evenementen waren verboden en kermissen vallen onder evenementen. We hebben de gemeenschap toch iets kunnen aanbieden door het plaatsen van een oliebollen- en snoepkraam. Dat werd enorm gewaardeerd.”

Stadhuisplein
De kermissen van Erp (9 tot en met 13 juli), Eerde (27 tot en met 30 augustus), Veghel (17 tot en met 22 september) en Boerdonk (24 tot en met 27 september) worden allemaal gehouden op de locatie die men van de vorige editie gewend is. In Veghel betekent dat dat kermis op het Stadhuisplein komt te staan. “Dat is vorig jaar goed bevallen”, geeft Van den Biggelaar aan. “Het zou mooi zijn als we de hekken en de beveiliging dit jaar achterwege kunnen laten. Het is eventjes afwachten, maar een kermis zonder hekken is toch veel gezelliger. En bovendien noodzakelijk, want zoals vorig jaar is het organiseren van een kermis eigenlijk onbetaalbaar. Alleen als het echt niet anders kan, halen we dat scenario weer boven tafel.”
De kermis eventueel uitbreiden naar de Hoogstraat is volgens Van den Biggelaar niet meer mogelijk. “De sinds een paar jaar geldende (brand)veiligheidsregels zijn daar veel te streng voor. Bovendien zou de 1.5 meter daar niet te handhaven zijn. Het is te smal.”

1.5 meter afstand
De eerste kermis die voor de deur staat, is op het Hertog Janplein in Erp. Alle volwassenen moeten dan sowieso nog 1.5 meter afstand houden. Toch is er de verwachting dat er in Erp geen hekken om de kermis hoeven te staan. Van den Biggelaar vervolgt: “Het kan wel zijn dat we door de 1.5 meterregel genoodzaakt zijn om een aantal attracties te schrappen ten behoeve van extra ruimte voor bezoekers. De gezondheid van onze bezoekers mag niet in het geding komen.”

Vergunning
De Voorzitter van de Stichting Kermissen Veghel is positief gestemd over het doorgaan van de kermissen. “Als ik zie wat er nu al allemaal mogelijk is. Dierentuinen en pretparken zijn open, dus dan kan een kermis ook. Ik heb er vertrouwen in en de mensen zijn ook toe aan wat vertier. Wij gaan er alles aan doen om dat mogelijk te maken.”
De gesprekken met de gemeente daarover verlopen goed. “Ik, maar ook de gemeente, hoop op zo’n normaal mogelijke kermissen. Dit alles gaat in samenspraak met de gemeente, want zij moeten uiteindelijk de vergunning verlenen. Maar de verstandhouding tussen ons is goed”, besluit Van den Biggelaar.

Meer berichten