De organisatie van de livestream tijdens de voorbereidingen.
De organisatie van de livestream tijdens de voorbereidingen. (Foto: )

Geen fysiek evenement, wel een livestream: ‘Het gat wordt anders te groot’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het voelt een beetje als een schrale troost, maar voor Jan van Hoof van Fabriek Magnifique was het geen optie om weer een jaar niks te organiseren. Op zaterdag 24 juli had de artistiek directeur van het Veghelse festival eigenlijk een mooi programma samengesteld in het Julianapark. “De maatregelen zijn echter weer verscherpt en dus zijn wij genoodzaakt om dit evenement af te blazen. Niks doen is geen optie en daarom hebben we een variant bedacht”, aldus Van Hoof.

Door: Ties van Dooren.

Talloze liveoptredens. Een podium. Het Julianapark. Dat waren de drie ingrediënten voor een vermoedelijk geslaagde zaterdag. We zullen het echter nooit weten. “Vanuit het Veghelse hoorden we dat er heel veel animo was. Je wil niet dat het park straks leeg geveegd moet worden, omdat het te druk is. We hebben er veel energie ingestoken, maar helaas. Het is niet anders”, baalt Van Hoof. Het creatieve team achter Fabriek Magnifique kwam al snel met een alternatief op de proppen. Op zaterdag 24 juli lanceren ze een livestream. “We hadden een plan b klaarliggen. Ik vind dat het gat tussen 2018 (de laatste editie van Fabriek Magnifique) en 2022 (de komende editie van Fabriek Magnifique) anders te groot wordt.”


Zaterdagavond 24 juli is het zover. De grote, verrassende FM-livestream. Met liveacts, een quiz en meer. De link naar de uitzending verschijnt op de website van Fabriek Magnifique: www.fabriekmagnifique.nl.
Fabriek Magnifique biedt een podium voor allerlei uitingen van kunst en cultuur, zoals beeldende kunst, dans, literatuur, muziek en theater. Er zijn projecten van, voor en door inwoners van Meierijstad.


Tijdens de livestream komt er van alles voorbij, zoals kunst, literatuur, muziek en theater. Van Hoof vervolgt: “We zenden live uit vanuit de tv-studio op de Noordkade. Het programma zit vol afwisseling. Zo zijn er liveoptredens, maar ook interviews en opgenomen reportages. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door stadsdichter Rick Terwindt en de opening wordt verzorgd door burgemeester Kees van Rooij. Symbolisch gezien steekt hij de stekker in het stopcontact.” Een van de opgenomen reportages gaat over Rik Cuppen. “Hij stond in 2008 in het voorprogramma van Wibi Soerjadi en keert in 2022 terug als volwassen concertpianist. Tijdens de reportage luisteren we naar zijn sublieme pianospel en wordt hij geïnterviewd. Verder maakt chefkok Robert Danse een heerlijk hapje klaar. Geïnteresseerden kunnen vanaf thuis meekoken.”

Toch is er zaterdag één kunstenares die wél actief is in het Julianapark. Van Hoof legt uit: “Carin Simons gaat in het park een kunstwerk maken. Voorbijgangers kunnen een kijkje nemen hoe de kunstenares te werk gaat.”
De festivaldirecteur van Fabriek Magnifique weet dat er niets boven live en direct contact gaat. Helaas is dat met de huidige maatregelen bijna niet te doen. “Ik vind het fijn dat we als Fabriek Magnifique alsnog iets organiseren. Wij willen toch in the picture blijven. Via de livestream willen we Veghel en Meierijstad tot een cultureel kookpunt brengen. Dat doen we met food, muziek, dans, theater, beeldende kunst, film, literatuur en alles wat ertussen zit”, besluit Van Hoof.

Meer berichten