Foto:

Basisschool De Ark zwaait schoolverlaters uit met een zelfgemaakte film

  •   keer gelezen

VEGHEL | De leerlingen van groep 8 van basisschool De Ark uit Veghel hebben dinsdagavond 20 juli kunnen genieten van hun zelfgemaakte film in de Industry Bioscoop op de Noordkade in Veghel. In twee uitverkochte zalen hebben de schoolverlaters, samen met hun ouders, kunnen kijken naar hun eigen dans-, zang- en acteerkunsten als alternatief voor een eindmusical.

“Het is lange tijd onzeker geweest of we als school wel een afsluiting konden organiseren voor onze laatstejaars met alle coronamaatregelen”, vertelt Nico van Delst jr (leerkracht groep 8a). Tot eind mei waren de restricties nog dusdanig streng voor het basisonderwijs dat een afscheidsavond in de vorm van een eindmusical onmogelijk leek. Hierop hebben we als school een moeilijke beslissing moeten maken: gaan we voor een eindmusical of een eindfilm. Natuurlijk brengt de musical een hoop (leuke) spanning met zich mee, maar in deze bijzondere tijden ook een hoop onzekerheid. Van Delst: “We wilden het risico niet lopen om met weken voorbereiding straks alsnog met lege handen te staan, omdat ouders niet de school binnen zouden mogen in verband met alle coronamaatregelen. Vandaar dat we halverwege april al besloten hadden om een eind film te maken in plaats van een eindmusical. Dit miste echter wel een beetje sfeer. Een zelfgemaakte film in de klas op een digibord afdraaien of middels een link naar ouders doorsturen om zelf thuis op de bank te bekijken is niet echt een waardig afscheid voor kinderen die na acht jaar van de basisschool afgaan. Vandaar dat we groter zijn gaan denken en al snel dachten we: Hoe vet zou het zijn om onze eigen film in de bioscoop te laten draaien.”

Rode loper
Begin juni heeft de school hiervoor Janneke en Iris van Service Bioscoop Industry benaderd en al snel was er een concreet plan. Door de ruimdenkendheid van de bioscoopdirectie was er vrij vlot een plan waardoor De Ark hun eigen film in de bioscoop kon vertonen. Dinsdagavond 20 juli was het dan eindelijk zover. Met een partybus werden de 36 groep 8 leerlingen op school opgehaald. Vanuit daar reden ze naar de Noordkade alwaar ze door hun ouders en leerkrachten werden opgewacht. Iedereen, gekleed in gala outfit, kon daar over de rode loper om zo te genieten van een anderhalf durende film. “Het eindresultaat was fantastisch. De kinderen hebben kunnen stralen op het witte doek terwijl ze zelf in de zaal zaten. Dat hebben we bij een eindmusical nog nooit voor elkaar gekregen. De zaal zat vol met lachende en trotse gezichten. Zo heeft groep 8 van basisschool De Ark toch op een waardige manier afscheid kunnen nemen’, besluit Van Delst.

Meer berichten