<p>Rene Hildesheim (links) had samen met Coby van der Pas, Peter van Dijk en Rick Terwindt de eer om het eerste tochtje in de fluisterboot te maken.</p>

Rene Hildesheim (links) had samen met Coby van der Pas, Peter van Dijk en Rick Terwindt de eer om het eerste tochtje in de fluisterboot te maken.

Langgekoesterde wens in vervulling: Veghel heeft eindelijk haar eigen fluisterboot

  •   keer gelezen

VEGHEL | Al jaren wordt er in Veghel gesproken over de realisatie van een fluisterboot op de Aa. Afgelopen donderdagmiddag werd de boot eindelijk officieel te water gelaten. De boot vaart een traject van ruim drie kilometer vanaf de brug aan de Hoogstraat in het centrum van Veghel tot aan de stuw voor de Kilsdonkse molen. Wethouder Coby van der Pas voer direct een stukje mee.

Het is donderdagmiddag druk bij BrownieS & downieS op het terras en bij het nabijgelegen visserstrapje bij de Aa. Dat heeft alles te maken met de lancering van de fluisterboot op de Aa. Het project is gerealiseerd door Gemeente Meierijstad, Bibliotheek Veghel en Stichting Varen in Veghel. Wethouder Van der Pas spreekt van een ‘prachtige dag’. Voor de gemeente en de bibliotheek gaat er een langgekoesterde wens in vervulling. Al jaren gaat het over een fluisterboot en vanaf vrijdag kunnen geïnteresseerden dan eindelijk een tochtje met het vaartuig boeken. “Het is een geweldig initiatief”, vindt Van der Pas. Die met moeite alle enthousiaste vrijwilligers en gezellige bibliotheek- en gemeentemedewerkers op anderhalve meter afstand probeert te houden. Ze vervolgt: “We hebben in Veghel een prachtig stukje water. Dat willen we graag zichtbaarder maken. De fluisterboot gaat daar ongetwijfeld een bijdrage aan leveren”, jubelt de wethouder.


Peter van Dijk en Coby van der Pas onthullen een informatiepaneel over de fluisterboot en de vaar- en wandelroute.

Over de lengte van proces is Van der Pas kort. “Het is niet van ‘we laten een bootje te water en klaar’. Er komt van alles bij kijken vooral ook omdat er meerdere partijen bij zijn betrokken. De samenwerking met de gemeente Bernheze, waar de tocht verdergaat tot aan de Kilsdonkse Molen, is super.”

‘Koeien uit het water gevist’
Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas is blij met de aandacht voor de Aa. Wel vindt hij het belangrijk dat de keerzijde van water wordt benadrukt. “Ik kom net bij de stuw in Sambeek vandaan. Daar worden momenteel kliko’s, caravans en koeien uit het water gevist. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat het ook anders kan dan een vriendelijk voortkabbelende Aa hier in Veghel.” De geïnteresseerden zagen deze toevoeging even niet aankomen, maar de meeste zijn het met Van Dijk eens. “Goed dat hij het zegt”, fluistert Natasja de Groot, vestigingsmanager bibliotheken Meierijstad, vlak voor dat ze samen met Martijn Dickerscheid, voorzitter Stichting Varen in Veghel en verantwoordelijk voor het opknappen van de boot, de champagnefles laat knallen. “Normaal wordt een boot gedoopt door een fles tegen de boeg stuk te slaan, maar met iemand van het waterschap hier aanwezig doen we dat maar niet. Dat is namelijk dubbelzonde. Zonde van het water en zonde van de borrel”, lacht Natasja.


Martijn Dickerscheid van de Stichting Varen in Veghel (uiterst rechts) en ‘zijn’ vrijwillgers.

Martijn benadrukt dat de Stichting Varen in Veghel wordt gedragen door de vrijwilligers. Zij varen als schipper en gids mee op de fluisterboot. De boot is geschikt voor maximaal 8 personen.
De fluisterboot start bij de aanlegsteiger nabij de Markt en eindigt bij de steiger voor de stuw in de Aa bij de historische buitenplaats Landgoed Zwanenburg (zie kader).


Landgoed Zwanenburg
Bij de aanlegsteiger van Landgoed Zwanenburg in Heeswijk-Dinther ga je aan wal en loop je onder begeleiding van de gids via het natuurlandschap van het landgoed, met toestemming van de landgoedeigenaar, naar de Kilsdonkse molen. De eigenaar van het landgoed, Eugène van Bouwdijk Bastiaanse, laat weten dat hij zijn landgoed graag openstelt voor fiets- en wandeltochten. “Ik ben niet iemand die een hek om mijn perceel plaatst. Maak er gebruik van, het is prachtig. Door het landgoed open te stellen creëer ik verder draagvlak voor subsidie. Ik kan Zwanenburg niet in mijn eentje onderhouden”, vertelt hij.


Champagne
Terwijl schipper René Hildesheim de boot loskoppelt van de steiger nemen wethouder Van der Pas, Peter van Dijk en stadsdichter van Meierijstad Rick Terwindt plaats voor de eerste vaartocht. Het publiek op de kade geniet nog van een extra glaasje champagne terwijl ze de boot nakijken. Het heeft even geduurd maar vanaf nu vaart er een echte fluisterboot over de Aa in Veghel.


Champagne!

De Stichting Varen in Veghel gaat onder voorzitterschap van schipper Martijn de vaartochten exploiteren. Het Toeristisch Informatie Punt in de bibliotheek op de Markt in Veghel zet zich in voor de marketing, kaartverkoop, reserveringen en opleiding en begeleiding van gidsen/schippers. Reserveren kan via www.bezoekmeierijstad.nl.


Het eerste tochtje viel in de smaak.

Meer berichten