Foto:

Reizende expo ‘Meisjes met de Parel’ terug naar Veghel

  •   keer gelezen

VEGHEL | Na vier maanden rondgereisd te hebben door Meierijstad, komen de 28 schilderwerken – interpretaties van het wereldberoemde schilderij van Vermeer – voor een laatste expositieperiode terug naar Veghel. De ‘Meisjes’ zijn tot en met vrijdag 17 september te bewonderen op de eerste verdieping van de Cultuurfabriek op de Veghelse Noordkade.

Voordat de 28 ‘Meisjes met de Parel’ op z’n Meierij’s weer terug in Veghel arriveerden, werden ze van 16 juni tot en met 14 juli geëxposeerd in CEC Mariëndael in Sint-Oedenrode. Net als bij de eerdere exposities in Veghel en Schijndel, kreeg ook hier het publiek de gelegenheid een stem uit te brengen op een favoriet. Uit alle stemmen is een winnende lettercombinatie ontstaan: D – F – L/ S. Deze combinatie refereert naar de vier populairste schilderijen van de schildercursisten Peter van Dommelen, Rina de Haas-Stoop, Peter van de Burgt en Janske Spoor. De stemmers die het dichtstbij deze lettercombinatie zaten zijn woensdag 14 juli verrast: Gerdi Swinkels, de heer en mevrouw van de Rijdt, Maddi Joseph en Jules Terken. Zij ontvingen prijzen die beschikbaar zijn gesteld door lokale ondernemers uit Sint-Oedenrode: Natuurlijk! Sint-Oedenrode, Brownies&DownieS Sint-Oedenrode, Healing Zentrum en Thuis in Rooi. Als afsluiting van deze bijzondere reis door Meierijstad droeg dichter Ad van Schijndel een gedicht voor dat hij speciaal voor het ‘Meisje met de Parel’ op z’n Meierij’s schreef.

Het ‘lockdown’ project
Het project is inmiddels veelvuldig bekeken en bekend in Meierijstad. Maar liefst 25 schildercursisten van Phoenix Cultuur deden mee aan dit bijzondere ‘lockdown project’. Vanuit huis werkten zij aan een persoonlijke weergave van het ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer, wat resulteerde in 28 verschillende kunstwerken met moderne vertalingen en actuele interpretaties. De kunstwerken reisden sinds maart dit jaar door Meierijstad als etalage-exposite. Na Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn de ‘Meisjes’ voor een eindexpositie weer terug in Veghel, op de Noordkade.

De eindexpositie is de hele zomer, tot en met 17 september, te bezoeken op de eerste verdieping van de Cultuurfabriek op de Noordkade in Veghel. 

Meer berichten