<p>Riny en Piet hadden het maandag een &#39;geweldige middag&#39; bij restaurant Witten.&nbsp;</p>

Riny en Piet hadden het maandag een 'geweldige middag' bij restaurant Witten. 

(Foto: Peter Kuijpers)
+ FOTO’S

Eindelijk weer ruimte voor een uitje: ‘Ik leek wel een non’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Riny van den Hoogenhoff (83) en Piet van de Wetering (76), allebei woonachtig in Veghel, kunnen hun geluk niet op. Maandagmiddag werden ze samen met nog zo’n 45 andere ouderen uitgenodigd door Stichting Met je hart om een hapje te komen eten bij Wittern. “Ik heb me de laatste maanden niet per se eenzaam gevoeld, maar ik ben wel veel alleen geweest. Ik heb dit echt gemist”, aldus Riny.

Terwijl de livemuziek door Wittern schalt, ontsnappen Riny en Piet even aan de drukte. Ze nemen samen met Esther de Bie, sociaal werker bij ONS welzijn en verbonden aan Stichting Met je hart, plaats in de serre van het restaurant op de Noordkade. Het is voor zowel Riny als Piet lang geleden dat ze in een groter gezelschap ergens zijn geweest. “Het is ontzettend leuk. De afgelopen maanden zijn door corona alle activiteiten weggevallen. Normaal ging ik iedere weer gymmen, naar een filosofenclubje of lekker kletsen met bekenden. Dat viel allemaal weg”, vertelt Riny. 


Het was gezellig bij Wittern.

Ook het bezoek aan huis was minimaal. “Ik leek wel een non”, glimlacht Riny. “De kleinkinderen kon ik alleen van afstand bij de deur zien. Een knuffel geven zat er lange tijd niet in.”

Sportzomer
Voor Piet gold eigenlijk hetzelfde. Ook hij was aan huis gekluisterd. “Ik herken me in het verhaal van Riny. Ik ben blij dat ik weer de hort op mag, want de afgelopen maanden waren best eenzaam”, zegt hij. Piet ontving bijna geen bezoek, want in verband met corona wilden hij en zijn naasten geen risico lopen. “Ik ben lange tijd nergens naartoe gegaan. De sportzomer heeft me erdoorheen gesleept. Ik kan ontzettend genieten van sport kijken op televisie. Welke sport maakt me niet uit. Vooral als er een Nederlander meedoet, leef ik helemaal mee.” Riny vult aan: “Ik heb de boekenkast opgeruimd en schoongemaakt. Het was leuk om in oude fotoboeken te bladeren. Ik heb de vakanties als het ware opnieuw beleefd.”


Het zomerdiner bestond uit een 3-gangen menu met een soepje vooraf.

Rondje Veghel
Toch zijn Piet en Riny blij dat hun kleinkinderen eindelijk weer binnenkomen en dat er geregeld bezoek langskomt. “Ik heb me echt eenzaam gevoeld. Mijn vrienden en familie heb ik ontzettend gemist. Gelukkig begint het bezoek nu weer aan te trekken en ga ik zelf ook weer meer naar buiten. Ik heb pas nog een geweldige middag beleefd”, vertelt Piet enthousiast. Samen met Pieter Verhoeven, vrijwilliger van stichting Met je hart, reed hij met de auto een rondje door Veghel. “We zijn onder andere door Veghels Buiten, Keldonk en mijn geboorteplaats Zijtaart gereden. Pieter reed dus ik kon lekker om me heen kijken. De dag hebben we afgesloten met een koffietje van McDonalds.”


Esther de Bie: ‘Het gaat om ontmoeten en samen een gezellige dag beleven’

Non
Esther de Bie is tevreden met het verloop van het Met je hart Zomerdiner bij Wittern. “We hebben de afgelopen tijd van alles gedaan, maar dit is toch waarom wij bestaan. Je wil dat de ouderen met elkaar in gesprek gaan. Het gaat om ontmoeten en samen een gezellige dag beleven. Volgens mij is dat vandaag gelukt.” Piet en Riny beginnen heftig te knikken. “Elkaar ontmoeten is het allerleukste wat er is”, voegt Piet toe. Daar kan Riny zich alleen maar bij aansluiten. “Ik heb dan ook besloten om niet als non te blijven leven”, lacht ze.

Meer berichten