Foto:

Jongeren vertalen gevoel naar superheld

  •   keer gelezen

VEGHEL | De corona-tijd heeft ons allemaal geraakt en ook op jongeren heeft de lockdown veel invloed gehad. Lonneke de Wit en Myriam Simons van Phoenix Cultuur initieerden daarom een bijzonder project om jongeren van 12 tot en met 18 jaar uit Meierijstad een hart onder de riem te steken: ontwerp een ‘Break Out Hero’ en geef hiermee jouw gevoelens de ruimte. De resultaten zijn in een bijzondere expositie te bewonderen in de Malerij op de Noordkade in Veghel.

Veel jongeren hebben de lockdown als een moeilijke en eenzame periode ervaren. Weinig sociale contacten, niet fysiek naar school kunnen gaan, veel lessen online volgen en zelfs niet kunnen sporten en uitgaan. Ook jongeren hebben veel thuis in isolement gezeten en dat gaf hen soms een eenzaam gevoel. Docenten en scholen hebben zich tijdens de lockdown hard gemaakt om het (online) onderwijs zo prettig mogelijk te laten verlopen. 

Creatieve uitdaging
Vanuit deze gedachtes is bij Lonneke de Wit en Myriam Simons van Phoenix Cultuur het idee ontstaan om jongeren een creatieve uitdaging en opdracht te geven die ze naar eigen inzicht mochten vormgeven. De opdracht luidde: ontwerp jouw Break Out Hero, een superheld die magische krachten heeft om uit deze crisis te raken en het coronavirus te stoppen.

Tekenatelier
Leerlingen van alle middelbare scholen in Meierijstad zijn gevraagd hieraan deel te nemen en daar is massaal gehoor aan gegeven. Maar liefst 200 leerlingen van het Fioretti College deden mee en ook het Zwijsen College en het Elde Collega stuurden werkstukken in. Vanuit Phoenix Cultuur hebben jongeren uit het tekenatelier van Lonneke de Wit en Timo van Doren deelgenomen.

Expositie met soundscapes
Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van maar liefst 71 Break Out Hero’s die op groot en kleiner formaat worden geëxposeerd in de Malerij op de Noordkade. Bij een aantal werkstukken zijn bijbehorende ‘soundscapes’ gecreëerd. Een muziek- of geluidsfragment dat volgens de maker past bij zijn of haar Break Out Hero. Deze soundscapes kunnen ter plekke beluisterd worden door de QR-code op het werkstuk te scannen met de camera van een mobiele telefoon. De soundscapes zijn mede mogelijk gemaakt door Kornelis Lievense, Tijl van Erp, Jochem Spoor en Wouter Bongaerts in samenwerking met de leerlingen/makers van de werkstukken.

24 september
De expositie is op woensdag 21 juli in het bijzijn van wethouder Menno Roozendaal feestelijk geopend.
De expositie is tot en met 24 september in de Malerij op de Noordkade in Veghel te bewonderen.

Meer berichten