Timo van Lent van Hellobier met een paar zomerse tips.
Timo van Lent van Hellobier met een paar zomerse tips. (Foto: )

Deze drie biertjes moet je deze zomer zeker geproefd hebben

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het weer wil nog niet echt meewerken, maar de zomer is toch al een tijdje aan de gang. Bij Hellobier hebben ze verschillende zomers getinte speciaal biertjes. Timo van Lent, medewerker van de speciaalbierzaak in de Proeffabriek op de Noordkade in Veghel, maakte een top drie van biertjes die je deze zomer zeker geproefd moet hebben.

“Als de kleur van het biertje overheen komt met de zon is het eigenlijk altijd goed”, vertelt Van Lent. “De blonde biertjes en de IPA’s passen goed bij deze tijd van het jaar. Daar zit een fruitige smaak aan.” De IPA is ongekend populair. In Amerika neemt dit bier in zijn eentje bijna een kwart van de totale consumptie aan craft bieren voor zijn rekening. In navolging op de reguliere IPA is er een spin-off in rap tempo vanuit het niets in beeld gekomen: de New England IPA’s of NEIPA’s uit New England. Van Lent is fan: “Ze zijn zacht van smaak, fruitig, dorstlessend en daarom perfect voor de warme zonnige dagen.”

Steeds meer speciaal bieren worden verkocht in blik. Van Lent legt uit waarom: “Het slechtste voor bier is zuurstof en daarna licht. Daarom is speciaal bier uit een blikje vaak lekkerder dan uit een fles. Bier uit een fust is ook het lekkerst. Een blikje is eigenlijk net een klein fust. Bovendien zijn blikken makkelijk te vervoeren.”

Speciaal voor ons stelde Van Lent een top drie samen van biertjes die je deze zomer eigenlijk sowieso geproefd moet hebben.

 • Poperings Hommelbier (7.5 procent, uit België).
  Van Lent: “Een klassiek Belgisch blond biertje. Zacht van smaak en echt superlekker.”

 • Saison De Dottignies (5.5 procent, uit België).
  Van Lent: “Het is geen super bekend biertje, maar absoluut de moeite waard. Ik denk dat iedereen dit lekker vindt.”

 • Funky Falcon (5.2 procent, uit Nederland).
  Van Lent: “Een hip Amsterdams pale ale biertje uit blik. Dit biertje heeft mij kennis laten maken met de fruitige biertjes.”

 • Tip: Eeuwige Jeugd Bullebak (7.7 procent, uit Nederland).
  Van Lent: “Een combinatie van een traditionele Duitse weizen en een Belgische Tripel, met een subtiele bitterheid.”

Bij Hellobier hebben ze zo’n 1700 verschillende soorten bier van meer dan honderd brouwerijen. De winkel in de Proeffabriek is 365 dagen per jaar geopend. 

Meer berichten