Het graf.
Het graf. (Foto: )

Actie gestart om het graf van mevrouw Callaars en haar vier kinderen in ere te herstellen

  •   keer gelezen

VEGHEL | Vijftig jaar geleden kwamen Wilhelmina Callaars en haar vier kinderen om bij een brand in de Bernhardstraat in Veghel. Marianne Gielen en Wilbert Linders zijn een crowdfundingsactie gestart om het graf van mevrouw Callaars en haar vier kinderen op het Heilig Hart Kerkhof aan de Vondelstraat in Veghel in ere te herstellen. Het graf had eigenlijk ontruimd moeten worden, maar dat is (nog) niet gebeurd. 

“Marianne kwam erachter dat het graf ontruimd had moeten zijn. De kerkhofbeheerder kreeg dat echter niet over zijn hart en liet wel de grafsteen verwijderen maar niet het omgekomen gezin. Hij plaatste er een grindtegel op met bordje ‘gereserveerd’. Om nu te voorkomen dat het graf alsnog wordt geruimd willen Marianne en ik er alles aan doen om er een volwaardig graf van te maken”, legt Linders uit. En dus besloten hij en oud-wijkbewoonster Gielen in actie te komen. Linders vervolgt: “Allereerst uit respect en waardigheid voor de omgekomen mensen. Vele Veghelaren, nabestaanden, straat- en wijkbewoners en hulpverleners hebben de brand waarbij het gezin het leven liet nog op hun netvlies staan. Nazorg was er in die tijd eigenlijk niet. Marianne en ik hebben de bisschop, pastoor en parochiebestuur onze intenties laten weten in de hoop dat uiteindelijk het parochiebestuur er een klap opgeeft en het gezin eeuwig laat rusten op de huidige begraafplaats. Wanneer je bij de grindtegel staat, voel je nog altijd het verdriet”, vertelt Linders.


Wilhelmina Callaars, Maddy, Rita, Petro en Marcel kwamen om bij de brand. Omwonenden hebben de vader van het gezin kunnen redden uit de vuurzee. Wilhelmina Callaars was bijna buiten toen ze zelf besloot terug de brandende woning in te gaan, op zoek naar haar kinderen. Ze werd later dood gevonden in de slaapkamer. Haar kinderen lagen in en onder het bed.


Kunstwerk
Om het parochiebestuur alvast tegemoet te komen, hopen Gielen en Linders met een crowdfundingsactie alvast voldoende geld op te halen om een volwaardig graf te kunnen laten plaatsen. Tevens heeft de Veghelse kunstenaar Geert van de Vorstenbosch aangegeven mee te willen gaan denken om een kunstwerk op het graf te ontwikkelen. “Marianne en ik hopen op een succes waarmee het gezin een eeuwige rustplaats mag krijgen en de mensen die geen nazorg hebben gehad een plek krijgen om stil te kunnen staan”, besluit Linders.
De initiatiefnemers verzekeren dat ze de regels die voor het kerkhof gelden in acht nemen.

Doneren kan HIER.

Meer berichten