Foto:

Schip met levensgevaarlijke lading ligt in de Veghelse haven

  •   keer gelezen

VEGHEL | Aan de Huygensweg in Veghel ligt al enkele dagen een binnenvaartschip met een zeer giftige lading. Dat meldt Omroep Brabant. Wat er met het schip gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Het is namelijk levensgevaarlijk om de lading te lossen. De schippers wisten niet dat hun lading levensgevaarlijk was, maar bleven ongedeerd.

De lading graan komt uit Polen en is in Nederland op drie schepen geladen. Een daarvan ligt  in Veghel. “In Utrecht is iemand zo slim geweest om de stoffen te meten”, zegt Sunniva Fluitsma, woordvoerder van de Algemeene Schippers Vereeniging, tegen Omroep Brabant. “Toen kwamen de lossers erachter dat er een zeer hoge concentratie fosfine aan boord was. De hoeveelheid was honderden keren meer dan acceptabel is. Het was levensgevaarlijk.”

‘Geluk gehad’
Het schip in Veghel werd vervolgens gewaarschuwd. Dat bleek net op tijd, want de boot was net gearriveerd en klaar om te lossen. De bemanningsleden zijn meteen van boord gegaan. De schipper en zijn gezin zijn nagekeken in het ziekenhuis. De Algemeene Schippers Vereeniging laat weten dat ze geluk hebben gehad.


De buurt
Er mag niemand in de buurt van de giftige lading komen. De buurt loopt volgens de Algemeene Schippers Vereeniging geen gevaar. Wat er met het schip gaat gebeuren is onbekend. “De gifstof breekt op den duur vanzelf af. Dus tijd zal het werk moeten doen, maar dat kan weken duren. Ik weet wel dat de omgeving het schip weg wil hebben. Bedrijven willen het wegslepen of de lading verplaatsen in bakken. Maar dat moet ook maar veilig kunnen. Daar zijn ze wel mee bezig”, aldus Fluitsma tegen Omroep Brabant.

Meer berichten