Marloes Keetels (voor) en Malou Pheninckx showen hun gouden medailles.
Marloes Keetels (voor) en Malou Pheninckx showen hun gouden medailles.

Keetels bekroont glansrijke carrière met Olympisch goud: ‘Het hoogst haalbare’

Sport 967 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Schijndelse hockeyster Marloes Keetels (28) keerde zaterdag terug uit Tokio met een gouden plak. Met de Nederlandse hockeydames won de in Schijndel geboren Keetels in de finale met 3-1 van Argentinië. Na de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is deze gouden medaille de bekroning op een geweldige carrière. "We hebben hier vijf jaar keihard naartoe gewerkt, met ups en downs. Een gouden medaille op de Olympische Spelen is toch wel het hoogst haalbare dat er is." 

Nederland was voorafgaand aan het toernooi de absolute topfavoriet en dat maakten ze helemaal waar. Met groot machtsvertoon pakten de Nederlandse hockeyvrouwen het goud. Na de gewonnen finale vloeiden de tranen rijkelijk. Keetels: "We waren inderdaad de grote favoriet, maar het gaat niet allemaal vanzelf. Dus de opluchting na het laatste fluitsignaal tegen Argentinië was groot. We hebben het met z'n allen waargemaakt en geen steken laten vallen. Het hockey was goed en de sfeer onderling was fantastisch." Vijf jaar daarvoor moest Keetels nog genoegen nemen met het zilver. Ze vervolgt: "Ik wilde absoluut niet nog eens toekijken hoe iemand anders het goud kreeg omgehangen." 

Glimlach
Bondscoach Alyson Annan deed in elke wedstrijd een beroep op Keetels. In de halve finale tegen Groot-Brittannië maakte ze de 2-0. Keetels is een van de sleutelspelers in het Nederlandse hockeyteam. Het Olympisch goud ontbrak nog in de imposante prijzenkast van de Schijndelse. "Het is echt geweldig. Elke keer als ik naar medaille kijk dan krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Vijf jaar keihard trainen voor dat ene doel. Als dat dan lukt dan voelt dat geweldig."

De Olympische Spelen in Tokio waren op meerdere vlakken bijzonder. Allereerst waren er natuurlijk de coronarestricties. Toch ondervonden Keetels en haar ploeggenoten daar niet al te veel hinder van. "Nee dat valt eigenlijk wel mee. Het is natuurlijk niet leuk, maar we wisten dat het erbij hoorde. Bovendien is het een zwaar toernooi dus we zijn toch eigenlijk alleen maar bezig met hockeyen en uitrusten. Het team is erg hecht en misschien is dat gevoel door alle coronaregels alleen maar sterker geworden. We hebben een geweldige groep. Dat maakt het allemaal een stuk aangenamer."
Een ideale locatie voor buitensporten bleek Tokio niet te zijn. De hockeydames waren twee weken voor aanvang al naar Japan gevlogen om te acclimatiseren. "In het begin lagen we er na drie minuten helemaal vanaf", lacht de Olympisch kampioene. Ze vervolgt: "Dat kwam door de zeer hoge luchtvochtigheid. Het heeft absoluut geholpen dat we al op tijd naar Tokio zijn gegaan."

Ouders
Afgelopen zaterdag keerde ze terug in Nederland. Maandag ging ze langs bij haar ouders in Schijndel. De ouders van Marloes zijn ontzettend trots. Na afloop van de gewonnen finale tegen Argentinië lieten ze tegenover de camera van Omroep Brabant weten dat ze hier negen jaar naartoe hebben geleefd. Keetels krijgt niet de meeste aandacht, maar speelt wel degelijk een hele belangrijke rol binnen het Nederlandse hockeyteam. "Ze is onzichtbaar zichtbaar", aldus moeder Erna. "Marloes is een speelster die verbindt. Ze is zo snel in haar acties. In het uitspelen en verdelen, dat is haar taak."

Geweldig jaar
Dinsdag werd Keetels door onder andere demissionair premier Mark Rutte en Koning Willem-Alexander gehuldigd in Den Haag en kreeg ze een Koninklijke onderscheiding. Voor de voormalig speelster van SMHC De Hopbel is het een geweldig jaar. In juni werd ze Europees Kampioen en met HC Den Bosch kroonde ze zich tot landskampioen.

Internationale erelijst:
Goud Wereldkampioenschap 2014 in Den Haag (Nederland).
Brons Champions Trophy 2014 in Mendoza (Argentinië).
Zilver Europees kampioenschap 2015 in Londen (Verenigd Koninkrijk).
Zilver Champions Trophy 2016 in Londen (Verenigd Koninkrijk).
Zilver Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro (Brazilië).
Goud Europees kampioenschap 2017 in Amstelveen (Nederland).
Goud Wereldkampioenschap 2018 in Londen (Verenigd Koninkrijk).
Goud Hockey Pro League 2019 in Amstelveen (Nederland).
Goud Europees kampioenschap 2019 in Antwerpen (België).
Goud Europees kampioenschap 2021 in Amstelveen (Nederland).
Goud Olympische Zomerspelen 2020/2021 in Tokio!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant