Foto: Ad van de Graaf

Werktijdverkorting

  •   keer gelezen

Wat heeft het woord ‘werken’ te maken met een snel veranderende arbeidsmoraal?…

Iedereen kent ze wel, de spreekwoorden en gezegden die vooral hard werken moe(s)ten benadrukken. Neem bijvoorbeeld: -Bij nacht en ontij werken - Je het apelazarus werken - Werken als een paard - Zich uit de naad werken - Tot over je oren in het werk zitten. Ze ontstonden vooral in een periode waarin van vrijetijd nauwelijks sprake was.

Daar lijnrecht tegenover staat bijvoorbeeld: ‘Beter een buik van het zuipen, dan een bult van het werken’. Lekker beeldend, maar ondertussen wel het signaal afgevend: ‘Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven’. Dat laatste is voor veel jongere werknemers momenteel steeds bepalender geworden. Een werkverandering van jewelste!

Stressexpert Thijs Launspach schreef onlangs: ‘de jongere generaties zijn bezig de werkcultuur opnieuw vorm te geven en te onderzoeken wat de plek is van werk in hun leven’. Duidelijk is geworden dat lange dagen maken voor de baas, je gezin tekort doen, vrienden weinig kunnen zien, weinig kunnen ontspannen, niet bijdraagt aan een gezonde werk-privé-balans. Dat het woord ‘werken’ in de schaduw komt staan van ‘werkdrúk’. Dat steeds meer jongeren vanwege in hun ogen belachelijk hoge werkdruk voortijdig stoppen met hun baan. Of…niet zelden…moeten stoppen vanwege hun gezondheid. Onnodig verlies van talent!

Wie daar als werkgever geen oog voor heeft en volhardt in dooddoeners als “De jeugd van tegenwoordig weet niet meer wat hard werken is!”, moet ze eens vergelijken met jongleurs die méérdere ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Allemaal even belangrijk. Hard werk! Van werk tot gezin tot sociale media tot sport tot aandacht voor onze planeet tot toekomst voor hun kinderen. Iets waar oudere generaties ‘nauwelijks last van hadden’ omdat ze alléén maar werkten…

Hans van der Wijst
(Deze column verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad) 

Meer berichten