Foto:

Actie om geld in te zamelen voor duofiets: ‘Geweldige oplossing voor als je naar buiten wil’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Monique van Gool uit Veghel probeert genoeg geld in te zamelen om een nieuwe duofiets aan te schaffen voor Joseph Staete in Veghel. “Deze GGZ-instelling heeft momenteel een oude fiets die meer weg is voor reparatie dan dat erop wordt gefietst.” Daarom is Van Gool een crowfundingactie gestart.

Sinds vorig jaar is Van Gool vrijwilligster bij Joseph Staete in Veghel aan de Burgemeester de Kuijperlaan 5 in Veghel. Daarvoor was ze vijf jaar actief bij het AAtrium. Samen met een aantal bewoners verhuisde ze mee naar Joseph Staete. Joseph Staete, onderdeel van GGZ Oost Brabant, is een voorziening voor ouderen in Veghel met een opnamecapaciteit voor 54 cliënten met complexe problematiek. Vrijwel altijd gaat het bij hen om een combinatie van psychiatrische-, lichamelijke en cognitieve problemen. Vanuit een multidisciplinair team bieden ze 24-uurs langdurende herstelondersteunende zorg, behandeling en duurzaam verblijf. “De mensen die daar wonen houden enorm van fietsen, maar de fiets die ze nu hebben is eigenlijk te oud. Onlangs is er een nieuwe accu ingezet en dat duurde maar liefst zes weken. Nu is accu weer stuk. Dat wordt wel geregeld met de garantie, maar intussen kunnen wij weer lange tijd niet fietsen of lopen we het risico dat we onderweg ergens stil komen te staan.” 

‘Geweldige oplossing’
De fiets die Van Gool en haar collega-vrijwilligers nu gebruiken is er eentje waarbij je gas moet geven. “Ik heb artrose en dat maakt het gas geven allemaal niet makkelijker. We willen eigenlijk een fiets met trapondersteuning.” Volgens haar wordt er vaak gebruik gemaakt van de duofiets. Van Gool vervolgt: “We doen er boodschappen mee, rijden voor de gezelligheid een rondje of gaan ergens op bezoek. Er wordt vooral veel gebuurt en de cliënten zijn in beweging. Als je niet zelfstandig kan fietsen maar wel wil bewegen en naar buiten wil, is het een geweldige oplossing. De twee personen hebben beide goed zicht en kunnen goed met elkaar praten door de zitposities naast elkaar”, legt ze uit.

5000 euro
Bij Joseph Staete laten ze weten de meerwaarde van de duofiets in te zien, maar ze hebben niet de mogelijkheid om op korte termijn een nieuwe fiets aan te schaffen. Ze waarderen zeer dat Van Gool dit initiatief neemt. Van Gool: “We hebben minimaal 5000 euro nodig en liefst iets meer zodat we er bijvoorbeeld een boodschappenmandje op kunnen laten monteren. Ik wil met deze actie proberen om genoeg geld bij elkaar te krijgen zodat ik samen met de andere vrijwilligers weer een lach op het gezicht van de cliënten kan toveren. Wie weet kan het Veghelse bedrijfsleven of de Rotary nog iets voor ons betekenen. Al het geld gaat naar de duofiets.”

Extra vrijwilligers
Joseph Staete is nog op zoek naar extra vrijwilligers. Volgens Van Gool is dat ‘hartstikke leuk’. “De gesprekken die ik voer met de bewoners zijn bijzonder. Bovendien maak je er een ander blij mee. Dat alleen is toch al mooi genoeg?”, besluit ze.

Doneren kan HIER!

Meer berichten