Onderzoek naar koopgedrag: ‘Waar doet u uw boodschappen?’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Doet u uw boodschappen in Schijndel, Sint-Oedenrode of Veghel? In september start een grootschalig onderzoek naar koopgedrag van inwoners van, onder andere, Meierijstad.

De detailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online winkelen een sterke groei heeft doorgemaakt, is op straat vaker leegstand zichtbaar en veranderen winkels in bijvoorbeeld horeca of woningen. Gemeenten en provincies zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke binnensteden, dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is periodiek onderzoek naar koopgedrag van groot belang.
Deze week start in Noord-Brabant en in de Randstad daarom een grootschalig onderzoek, Meierijstad doet hier ook aan mee. Dat onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende aankooplocaties. Deze informatie brengt het functioneren en de aantrekkelijkheid van winkelgebieden in beeld en helpt daarmee gemeenten en provincies bij het versterken en verbeteren van winkelvoorzieningen.
Wethouder Harry van Rooijen: “Meierijstad doet net als veel andere gemeenten mee aan het Koopstromenonderzoek 2021. De onderzoekers gaan u bijvoorbeeld vragen of u uw boodschappen in Schijndel, Sint-Oedenrode of Veghel doet. En of u liever op het terras zit op de Markt in Sint-Oedenrode of in ons mooie buitengebied. Misschien gaat u op zondag wel naar Den Bosch of Eindhoven om te winkelen: Gaat u dan met de auto of met het OV? Allemaal informatie waaruit we kunnen opmaken op welke plekken we het goed doen, of op welke plekken minder. We kunnen eraan zien of onze centra nog wel zo functioneren als we denken. Misschien moeten we zaken anders gaan aanpakken als we de uitkomsten krijgen. Of krijgen we goede ideeën aangereikt, waardoor onze centra nog betere, leukere en prettigere plekken om te verblijven worden. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we onszelf ook vergelijken met andere gemeenten.”
Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de Provincies Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Onderzoeksbureau I&O Research voert het onderzoek uit.

Deelnemers gezocht
Begin september start het veldwerk. In deze periode worden ook inwoners uit Meierijstad uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek. Zij ontvangen namens de provincies een schriftelijke uitnodiging in de brievenbus. De huishoudens zijn willekeurig geselecteerd. Deelnemen kan door online een vragenlijst in te vullen. Inwoners die geen brief krijgen, maar wel graag willen meedoen kunnen vanaf 14 september de vragenlijst ook invullen via www.startvragenlijst.nl/koopgedrag. Onder alle deelnemers van het onderzoek worden 100 Horeca Cadeaukaarten van 25 euro verloot. De privacy van deelnemers is gewaarborgd in overeenstemming met de nieuwe privacywetgeving (AVG).
Van Rooijen: ”Ik hoop dat veel inwoners de vragenlijst invullen. De uitkomsten van het onderzoek zijn dan representatief en geven ons een goed inzicht in het koopgedrag van onze inwoners”, besluit de wethouder van Meierijstad.

Meer berichten