Foto:

‘We willen graag in het rijtje komen van de grootste documentairefestivals van Nederland’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De derde editie van Beholders; documentary dialogues vindt van woensdag 13 tot en met zondag 17 oktober plaats. Dit internationale documentairefestival staat voor een gezonde dosis blikverruiming. Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan. Het festival vindt plaats op diverse locaties in Meierijstad.

Beholders is ooit begonnen in Schijndel, waar ondernemers Willem Wouters en Mark van de Laarschot documentaire-avonden organiseerden onder de naam DocsintheCity. Dit concept groeide gestaag, tot in 2019 de eerste editie plaatsvond van Beholders, een meerdaags festival in alle kernen van Meierijstad. Ondertussen is Beholders het grootste documentairefestival van Noord-Brabant en wil het graag nog verder groeien. “We willen graag in het rijtje komen van de grootste documentairefestivals van Nederland, zoals IDFA en Movies that Matter”, vertelt Willem Wouters. “Festivals waarmee we ook al samenwerken.”


Beholders; documentary dialogues vindt van woensdag 13 tot en met zondag 17 oktober plaats op verschillende locaties in de gemeente Meierijstad.


Hoofdpersoon
“Mensen met elkaar in gesprek brengen is de kern van ons festival”, vervolgt Wouters. “De documentaire is de aanleiding om, onder begeleiding van een moderator, met elkaar van gedachten te wisselen. Vrijwel altijd is er na afloop van de film ook een gast aanwezig, bijvoorbeeld de maker of een hoofdpersoon in de film. We creëren bewust veel ruimte voor bezoekers om vragen te kunnen stellen en ervaringen te delen.”

Groei en professionalisering
Waar Beholders de afgelopen jaren al flinke stappen zette in de groei en professionalisering, is dat ook dit jaar het geval. Zo werden dit jaar een festivalcoördinator, Hester Klein Tijssink, en een productieleider, Wieke Derks, aangetrokken. “Ik vind het ontzettend tof om deze editie voor het eerst mee te bouwen aan Beholders”, vertelt Hester Klein Tijssink. “Samen streven Wieke en ik ernaar dat alles tijdens het festival vlekkeloos verloopt. Beholders staat voor bijzondere verhalen, indrukwekkende beelden, interessante gasten, betrokken moderatoren, verrassende inzichten en openhartige gesprekken. Wij kijken dan ook uit naar een geweldig festival.”

‘Prachtig festival’
Vorig jaar vond Beholders vanwege de coronaregels in een kleinschalige setting plaats. “We zijn dankbaar dat we in 2020 überhaupt een festival hebben kunnen organiseren”, vertelt Ellen Kooijmans, die bij Beholders verantwoordelijk is voor de pr en communicatie. “Met maximaal dertig bezoekers per voorstelling en met inachtneming van alle voorschriften, is het toch een mooie, intieme en bijzondere editie geworden. Ook dit jaar kijken we natuurlijk voortdurend naar de ontwikkelingen en bewegen we mee met de omstandigheden, zodat we ieders veiligheid kunnen garanderen. Maar wat de maatregelen ook zijn, we gaan zeker weer een prachtig festival neerzetten!”

Meer informatie over Beholders is te vinden op: www.beholders.nl. Daar staan ook alle locatie vermeld.

Meer berichten